Annons

WTA avslutar Kinabojkott

WTA avslutar sin bojkott av Kina.
Damernas professionella tennistour har avstått från att tävla i landet sedan 2021 till stöd för tidigare spelaren Peng Shuai.
– Att fortsätta med samma strategi är inte längre rimligt, säger ordföranden Steve Simon.
Tennis • Publicerad 13 april 2023
WTA avbryter sin Kinabojkott till stöd för Peng Shuai. Arkivbild.
WTA avbryter sin Kinabojkott till stöd för Peng Shuai. Arkivbild.Foto: Andy Wong/AP/TT

Touren stoppade alla tävlingar i Kina i slutet av 2021 då man var oroliga över Peng Shuais säkerhet efter att hon anklagat en högt uppsatt kinesisk politiker för sexuella övergrepp.

Beslutet att touren nu återvänder till landet ska, enligt WTA:s ordförande Steve Simon, vara fattat med spelares och tävlingsrepresentanternas samtycke.

Annons

Bojkotten avslutas trots att WTA inte har fått igenom sina krav; en möjlighet att träffa Peng Shuai och en fullständig och öppen utredning av hennes anklagelser.

– Hållningen vi tog vid tiden för bojkotten var rimlig. Och det står vi fast vid. Men efter 16 månader är vi övertygade om att våra krav inte kommer att mötas. Och att fortsätta med samma strategi är inte längre rimligt, säger Simon.

"Tidpunkten är rätt"

Touren ska i stället använda sig av en annan taktik, enligt Simon. Hur den kommer att se ut framgår inte, men Simon menar att en återkomst till Kina är något positivt.

– Våra medlemmar anser att tidpunkten är rätt för att återvända till Kina, där vi tror att vi kan fortsätta att göra positiv skillnad, precis som vi gjort de senaste 20 åren, samtidigt som inte glömmer bort Peng. Genom att återvända kan förhoppningsvis fler framsteg göras.

Kostat tiotals miljoner

Peng Shuai har inte gjort något officiellt framträdande sedan OS i Peking i februari 2022, men Simon säger att WTA "har fått försäkringar från folk nära henne att hon är i säkerhet och bor med sin familj i Peking".

Vidare försäkrar han att WTA har fått garantier för att det "inte kommer bli några problem för våra idrottare eller ledare när de tävlar i regionen".

Touren avslutade allt spel i Kina i december 2021. Det var kanske det starkaste avstånd en sportslig organisation tagit mot landet och beräknas ha kostat WTA tiotals miljoner kronor i uteblivna intäkter.

Fakta: Peng Shuai

Född: Januari 1986 (37 år) i Xiangyang, Kina

Främsta meriter: Vinst i dubbel i Wimbledon (2013), vinst i dubbel i Franska öppna (2014), vinst i singel i WTA-finalen (2013), 1:a på världsrankningen (2014).

Bakgrund: I november 2021 lade Peng Shuai ut ett inlägg på sociala medier där hon anklagade Kinas tidigare vice premiärminister Zhang Gaoli för sexuella övergrepp.

Inlägget plockades bort ganska snart och sedan hörde ingen av henne på nästan tre veckor.

Hon dök sedan upp under OS i Peking 2022 och gjorde därefter flera intervjuer och hon har tagit tillbaka uttalandet och kallat det för ett missförstånd.

I december 2021 WTA stoppade alla tävlingar i Kina som stöd till spelaren.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons