Annons

Test avgör Westmans VM-öde: "Kan bli en joker"

Frida Westman, 22, har inte tävlat sedan operationen i november.
Kommande vecka ska den svenska backhopparen hoppa för första gången sedan skadan – med bara veckor kvar till VM.
– Förhoppningsvis kommer hon till VM som en riktig joker, säger Andreas Arén, sportsligt ansvarig för backhoppning.
Backhoppning • Publicerad 5 februari 2023
Svenska backhopparen Frida Westman. Arkivbild.
Svenska backhopparen Frida Westman. Arkivbild.Foto: Adam Nurkiewicz/AP/TT

I början av november slutade Westman trea i en världscuptävling i backhoppning, vilket var första gången på 30 år som en svensk hamnade på pallen, men efter hoppet som säkrade tredjeplatsen fick 22-åringen en känning i höger knä.

Det fanns oro för en korsbandsskada men efter en titthålsoperation konstaterades det att "bara" menisken behövde lagas.

Annons

Westman har inte hoppat sedan dess.

– Vi har skjutit på comebacken tills vi tog beslutet att vi inte kör några fler tävlingar innan VM, utan lägger allt krut på att vara hundra till dess, säger Arén.

VM i slovenska Planica är bara några veckor bort, 22 februari–5 mars.

– Hennes senaste fystester visade i princip 100 procent styrka igen. Hon ska hoppa för första gången i veckan som kommer. Den nya anläggningen i Trondheim är färdigbyggd och har precis öppnat så hon har en drömanläggning på bakgården. Fungerar allt som det ska är det fullt fokus på VM, säger Arén.

– Det kan bli ganska spännande, senast hon syntes var hon på pallen och förhoppningsvis kommer hon till VM som en riktig joker.

TT: Vad säger hon själv om VM?

– Hon är taggad, det ser man på henne. Hon är inte någon som behöver tävlingserfarenhet på så vis, vi har liksom ingen press att hon måste tävla innan hon åker på mästerskap. Bara hon känner sig "fit for fight" så kör vi.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons