Annons

Tio sydöstsimmare i SM

Att den sydöstskånska simningen är på stark frammarsch får man ett bevis för när man studerar deltagarlistorna vid helgens inne-SM i Eriksdalsbadet i Stockholm.
Sport • Publicerad 11 mars 2003

Inte mindre än tio simmare från sydöstra Skåne har nämligen kvalificerat sig till mästerskapet. Flest deltagare har Ystads SS som åker till den kungliga huvudstaden med sju simmare. Sjöbo har två ungdomar på plats medan Artemis representeras av Kristina Lantz. - I fjor hade vi tre deltagare så det är en mer än en fördubbling. Och vi får gå tillbaka ända till vår senaste storhetstid för att den siffran skall överträffas. 1999 hade vi tolv simmare med på SM men efter det gick det utför i flera år. Men nu är vi på gång igen. Och det gäller inte bara oss utan hela sydöstra Skåne. I fjor hade exempelvis Sjöbo bara en SM-deltagare och här är det således också frågan om en fördubbling. Och Artemis har inte haft någon simmare med på bra många år, säger YSS-tränaren Ronny Andersson som således kan se ljus på den sydöstskånska simningen. De sju som försvarar Ystads färger är Linda Jönsson (400 medley, 400 och 800 fritt samt 200 fjäril), Annelie Jönsson (200 bröst och 400 medley), Kim Axeldal (400 medley), Josefin Håbbe-Torold (50 och 100 rygg), Alexander Persson (200 fjäril, 400 medley och 1500 fritt), Emma Knight ( 100 och 200 bröst) samt Frida Persson (200 rygg). Dessutom ställer YSS upp i två lagkapper, 4 x 1000 medley damer och 4 x 200 fritt damer. - Målsättningen är en finalplats. Det lyckades vi inte med i fjor. Och på sätt och vis har vi redan en i final då Linda Jönsson har åttonde bästa tid på 800 fritt och eftersom man simmar direktfinal har vi redan en simmare i finalpasset. Men det inenbär inte att Linda med automatik blir bland de åtta bästa utan här är det tiderna som helt är avgörande, säger Ronny. Några övriga vi kan hoppas på? - Linda har väl vissa finalchanser även på 400 medley och 200 fjäril. Sen kan man alltid hoppas att någon av de andra skräller och kanske tar sig till semifinal, säger Ronny. Sjöbo har såldes två simmare på plats, Martina Nilsson (100 och 200 fjäril) och Martin Birgersson (1500 meter fritt). - Martina var med redan i fjor och har väl en bra chans på 200 fjäril även om denna gren är en av de tuffaste. Men även på halva distansen har hon chans att gå långt. Martin gör sitt första SM och är väl mer med för att se och lära. Artemis slutligen representeras av Kristian Lantz som även hon ställer upp i en stentuff gren, 50 fritt. Kristina har den 34:e bästa tiden med 27.18. Grenen toppas av världsstjärnorna Therese Alshammar, Anna-Karin Kammerling, Johanna Sjöberg och Josefin Lillhage. Tävlingarna inleds på torsdag och avslutas på söndag.

Jan Andersson jan.andersson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons