Annons

Tre Kronor premiärföll: "Tog inte chansen"

Tjeckien tog revansch på Tre Kronor efter två raka förluster och 1–8 i målskillnad.
Tjeckerna vann öppningsmatchen av landslagsturneringen i Malmö arena med 2–1 efter att ha avgjort i förlängning.
– Vi hade en bra chans att avgöra i tredje, men tog inte chansen, säger Tre Kronors förbundskapten Sam Hallam.
Ishockey • Publicerad 9 februari 2023
Tre Kronor och förbundskapten Sam Hallam föll med 1–2 efter förlängning mot Tjeckien i premiärmatchen av landslagsturneringen i Malmö arena.
Tre Kronor och förbundskapten Sam Hallam föll med 1–2 efter förlängning mot Tjeckien i premiärmatchen av landslagsturneringen i Malmö arena.Foto: Anders Bjurö/TT

Nye förbundskaptenen Sam Hallam vet ännu inte hur det känns att förlora en landslagsturnering med Tre Kronor. Först blev det seger i Karjalaturneringen i november och i december vann Blågult Swiss Hockey Games i Schweiz – totalt har det blivit vinst i fem av sex matcher.

Hemmaturneringen Beijer Hockey Games i Malmö arena fick dock Sverige inleda med en förlust. Blott 35 sekunder in på förlängningen satte Lukas Klok segermålet för Tjeckien fram till 2–1 inför 5 132 åskådare.

Annons

– Överlag tycker jag att vår insats är godkänd. Skillnaden är att vi inte gör mål i powerplay, men vi växer genom hela matchen, säger Sam Hallam.

"Startar lite försiktigt"

Tjeckien tog ledningen i numerärt överläge i slutet av den första perioden när Jan Kovar hittade rätt efter att målvakten Lars Johansson lämnat retur på ett backskott.

– Vi startar lite försiktigt. Vi får inte till trycket nerifrån i vårt spel. Vi är väldigt måna om att göra rätt, säger Sam Hallam och fortsätter:

– Det är en tränare som har stått hela veckan och predikat om taktiska riktlinjer, noggrannhet och struktur. Vi ser ut som ett lag där alla vill göra rätt.

Det blev bättre fart i den andra perioden och framför allt i den tredje. Då kunde Lucas Wallmark även kvittera, men matchen gick till förlängning. Där avgjorde Tjeckien efter blott 35 sekunder sedan Sverige tappat pucken i offensiv zon.

– Vi hade en bra chans att avgöra i tredje, men tog inte chansen, säger Hallam.

Tjeckien har Sverige annars besegrat två gånger tidigare den här landslagssäsongen. Först blev det 4–1 i Finland och sedan 4–0 i Schweiz.

I Karjala – där truppen bestod av enbart SHL-spelare – var kedjan med André Petersson, Pär Lindholm, och Isac Brännström glödhet. Framför allt Petersson, som svarade för ett hattrick mot just Tjeckien och mål även mot Schweiz (3–2 efter förlängning).

"Spelar mest avslappnat"

Nu lyftes trion fram av Hallam för insatsen mot Tjeckien i Malmö.

– De kommer ut och spelar mest avslappnat från start. Sedan tycker jag att de får sällskap under matchens gång, men jag tycker ändå att det är dem som forwardsmässigt gör det bra, säger förbundskaptenen.

Annons

På backsidan stack Skellefteås Jonathan Pudas – som leder SHL:s backliga med 39 poäng – ut, ansåg Hallam.

– Pudas var en back som från start vågade kliva upp, stänga lite sarger och vågade vara delaktig. Han spelade med härlig pondus.

Sverige möter Schweiz i sin nästa match på lördag.

Fakta: Tre Kronors matcher

Landslagsturneringen Beijer Hockey Games avgörs torsdag, lördag och söndag. Här är Sveriges matcher:

Torsdag: Sverige–Tjeckien 1–2 efter förlängning.

Lördag: Sverige–Schweiz (kl 16).

Söndag: Sverige–Finland (kl 16).

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons