Treårskontraktet bryts– Alex avslutar karriären

På Alexander Hansens initiativ bryts treårskontraktet med IFK Ystad och den dopningsavstängde handbollsstjärnan avslutar karriären. - Det känns som att det är slut för gott. Jag lägger av, säger han.
Sport • Publicerad 6 februari 2007
Alexander Hansen. Arkivbild 2006: Sprisse Nilsson
Alexander Hansen. Arkivbild 2006: Sprisse NilssonFoto: 

Det var 6 december som YA-sporten avslöjade att Alexander Hansen fastnat i en dopningkontroll under en träningsturnering i Karlskrona. Som första svenska handbollsspelare stängdes han av för kokainintag. Domen blev 16 månaders avstängning.

I samband med avslöjandet tog IFK Ystad avstånd från allt samröre med droger och fördömde Alexander Hansens agerande. Samtidigt bedyrade ordföranden Hans Hulthén i en rad intervjuer att klubben helhjärtat skulle ställa upp för människan Alexander Hansen.

- Det var mest vackra ord. Hulthén har inte hört av sig en enda gång, säger hanÄ;;r du besviken på IFK Ystad?

- Egentligen vill jag inte använda ordet besviken för felet är mitt. Det var jag som gjorde ett stort misstag. Men man kan säga så mycket som att jag inte känner mig önskvärd i klubben. Det finns ingen i styrelsen som frågat hur jag mår eller om de kan göra något. Jag kommer aldrig mer att bo i Ystad eller representera IFK Ystad. Ditt kontrakt med IFK Ystad, som nu rivs, varade ytterligare ett år efter att du avtjänat ditt straff. Du är 28 år och borde ha mer att ge som elitidrottsman?

- Jag har inte saknat handbollen under den här tiden. Hur mycket det sedan beror på att jag mått dåligt över det som hänt vet jag inte. Jag kände något liknande en gång i Lugi men kom sedan tillbaka och gjorde min bästa säsong någonsin. Jag vill inte stänga dörren för all evighet, men som det känns nu är karriären över.Vilka reaktioner har du mötts av efter ditt framträdande?

- Att det var rätt att kliva fram och stå för vad jag har gjort. Jag har faktiskt inte hört någon annan åsikt.Alexander Hansen har överklagat avstängningen till Riksidrottsnämnden. Han hävdar att turneringen i Karlskrona inte hade någon sanktion från förbundet och därför bör betraktas som en träningsturnering. De internationella dopningsreglerna säger att kokain - av någon anledning - är tillåtet att ha i kroppen i samband med träning.

Riksidrottsnämnden behandlar ärendet 19 februari.Hur viktigt är det för dig att bli friad, med tanke på att du ändå inte har i avsikt att spela handboll?

- Då kan jag känna mig som en fri man. I dagsläget får jag ju inte utöva någon tävlingsidrott över huvud taget. Men det kan hända att jag vill spela exempelvis fotboll på en lägre nivå. Det har jag gjort förut.Hur reagerar du på IFK Ystads motgångar i elitserien?

- Det är ju trist med tanke på att jag är en av förklaringarna till att laget försämrats. Samtidigt hade IFK Ystad inte varit ett topplag med mig i laget, så stor var inte min betydelse. Det är flera faktorer som samverkar.Ä;;r du drogfri idag?

- Ja, jag har inte rört kokain sedan det kända tillfället i somras. Men egentligen är det alkoholen som är farligast. Det är den som gör att man tappar omdömet och kanske går vidare. Jag försöker undvika att vistas i "riskmiljöer".

Går du i terapi?

- Jag har haft telefonkontakt med min terapeut. Men det har varit mycket helger som kommit emellan och jag har ännu inte fått någon tid för samtal. Det kommer, jag ska absolut gå.

Hur går livet i övrigt?

- Jag har inte mått så bra. Men som tur är har jag en egen firma som tar mycket tid. Jag har min familj och mina vänner. Det har betytt mycket.Jan Ohlsson

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.