Annons

Tungt för Swenn Larsson – Shiffrin historisk

Trea i Kranjska Gora i söndags och första pallplatsen på två år.
Anna Swenn Larsson fick ett kvitto på att hon är rejält på gång.
Två dagar senare kom bakslaget i OS-genrepet – en tidig grensling i Schladmings kvällsslalom.
Samtidigt: Mikaela Shiffrin är tillbaka som vinnare. En historisk sådan.
Alpint • Publicerad 11 januari 2022
Anna Swenn Larsson på väg ned till tredjeplatsen i Kranjska Gora i söndags. I kvällens slalom i Schladming körde hon ur tidigt i det första åket.
Anna Swenn Larsson på väg ned till tredjeplatsen i Kranjska Gora i söndags. I kvällens slalom i Schladming körde hon ur tidigt i det första åket.Foto: Pier Marco Tacca/AP/TT
Mikaela Shiffrin, i mitten, tog sin 47:e världscupseger i slalom när hon vann i Schladming före Petra Vlhova och Lena Dürr, till höger.
Mikaela Shiffrin, i mitten, tog sin 47:e världscupseger i slalom när hon vann i Schladming före Petra Vlhova och Lena Dürr, till höger.Foto: Giovanni Maria Pizzato/AP/TT

Vinterns framgångar för Sara Hector, Kristoffer Jakobsen och Swenn Larsson har fått det alpina landslaget att gå från kallt till stekhett inför vinterspelen i Kina.

Swenn Larsson, ut som sjua i Schladming, klockades för den snabbaste första mellantiden.

Annons

Ett formbesked i sig, men det gäller att ta sig förbi alla käppar på rätt sätt.

Kort senare kom misstaget som förstörde kvällen. Och som måhända satte lite griller i huvudet på ett av de stora svenska alpina hoppen när det drar ihop sig om en månad i Yanqing, cirka nio mil från Peking.

Vinterns slalomsuverän Petra Vlhova grundade redan som första åkare för ännu en framgång.

Vlhova kom till Schladming med fem av sex möjliga segrar i slalom. Till den fenomenala bedriften kunde hon lägga andraplatsen i Killington i slutet av november.

Slovakiskan hade efter första resan 27 hundradelar tillgodo på tyskan Lena Dürr och var 35 före kanadensiskan Ali Nullmeyer och schweiziskan Wendy Holdener.

Klev förbi Stenmark

Femman Mikaela Shiffrin behövde ta in 42 hundradelar på Vlhova för att ta sin 73:e världscupseger, och 47:e i slalom.

Amerikanskans starka andra åk tog henne till pallen i och med att både Holdener och Nullmayer grenslade. Det tog även Shiffrin förbi trean Dürr.

Och när Vlhova inte fick till den önskade fullträffen vann Shiffrin med 15 hundradelars marginal.

Därmed är amerikanskan historisk som den alpina åkare med flest världscupsegrar i en och samma disciplin. Tidigare delade Shiffrin rekordet med Ingemar Stenmark, som under sin karriär tog 46 segrar i storslalom.

Shiffrin fällde glädjetårar och Vlhova kunde trösta sig med att hon säkrade segern i slalomcupen.

Annons

– Allt jag ville i dag var att förtjäna att åka här. Det är ett privilegium att tävla här. Det är speciellt att sitta här just nu, säger Shiffrin i segerintervjun.

Säfvenberg bästa svenska

Charlotta Säfvenberg gjorde ett starkt första åk, distanserad av Vlhova med 1,23. Förhoppningen om personbästa (bättre än tia) i andra var motiverad – och hon var nära en tangering med sin elfteplats.

Med det blev hon bästa svenska.

Sara Hector, storslalomspecialisten, fick inte till det i andra åket och slutade på 17:e plats.

Sara Rask hamnade på fel sida om de 30 bästa och fick inte köra det andra åket.

Säsongens sjunde slalom i den alpina världscupen skulle ha avgjorts i Flachau men flyttades till Schladming på grund av omfattande smittspridning.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons