Annons

OS-aktuella ryttare rev bort sig – Brash vinnare

På söndag eftermiddag tar Henrik Ankarcrona ut ryttarna som hoppar om OS-medaljerna i Tokyo.
En sista chans att övertyga förbundskaptenen gavs på Stockholms stadion.
Ridsport • Publicerad 19 juni 2021
Peder Fredricson vann lagtävlingen på Stockholms stadion, men rev bort sig på All In i den individuella GP-hoppningen. Arkivbild.
Peder Fredricson vann lagtävlingen på Stockholms stadion, men rev bort sig på All In i den individuella GP-hoppningen. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Enligt vad TT erfar lutar det åt att kvartetten (en blir reserv) Peder Fredricson, Henrik von Eckermann, Malin Baryard Johnsson och Douglas Lindelöw får chansen att ta Sveriges första lagmedalj i olympiska sammanhang sedan silvret i Aten 2004.

En klar outsider är Angelica Augustsson Zanotelli.

Annons

– Uttagningar ska vara svåra. Jag behöver ekipage och därför är det kul när det kommer fram nya, säger Ankarcrona till SVT.

Inför OS-uttagningen säger han:

– Jag har en ganska klar bild.

Fredricson blir, som i de senaste mästerskapen, det givna ankaret i det svenska OS-laget, men det var ingen övertygande insats i GP-finalen i Global Champions Tour.

Två sena rivningar

Fredricson kvalade på Catch Me Not men satsade på All In i finalen. OS-silverhästen från Rio de Janeiro 2016 och guldhästen från EM ett år senare är en av flera hästar som världssjuan kan välja mellan när det drar ihop sig i Tokyo senare i sommar.

Ekipaget var felfritt fram till de sista två hindren, men rev båda.

De troliga fyra OS-ryttarna klarade samtliga kvalet på den gamla olympiaborgen. Till finalen fick de sällskap av duon Rolf-Göran Bengtsson och Angelica Augustsson Zanotelli.

Den senare var först ut där, nu på Kalinka i stället för Edgar, och var på väg mot en felfri runda när hästen kickade till det sista hindret med bakbenen och så var den dagen förstörd.

– Det är blandade känslor. Jag är stolt över hur hon hoppade, men det är jäkligt surt att vara så nära, säger Augustsson Zanotelli till SVT.

Veteranen på gång

Veteranen Bengtsson – med mängder av EM, OS och VM bakom sig – kan bli mästerskapsaktuell igen, möjligen till EM i Tyskland kort efter OS. Nyligen säkrade han i en omhoppning den svenska segern i Nations Cup i S:t Gallen.

Annons

På Ermindo var han felfri i kvalet, men de två rivningarna plus ett tidsfel i finalens grundomgång visade att "RGB" har mer jobb att göra.

– Det är orutin på så här höga hinder. Han fattade läget trots två grova misstag. Det var ett bra kvitto. När hästen blir mer rutinerad kommer den att klara de här klasserna, säger Bengtsson till SVT.

Surt för Baryard Johnsson

Douglas Lindelöw, som gått starkt under våren, är med och fajtas om en olympisk startplats. Lindelöw varvar mellan två högst dugliga hästar, Cheldon och Casquo Blue.

Den senare fick röra på sig under den heta solen – och rev inte ett hinder när Lindelöw kvalade. I finalen, där svårighetsgraden var betydligt högre, fanns inte spänsten och krafterna kvar i hettan. Tre rivningar var inte vad Lindelöw ville ha eller Ankarcrona ville se.

Baryard Johnsson och Indiana har flera starka resultat bakom sig – dubbelnollor i lagtävlingarna i Rom och i S:t Gallen – och imponerande på nytt, trots ett nedslag i finalen.

– Det är jättesurt, vi kämpade hela vägen, underlaget släppte lite för oss. Hon gjorde verkligen allt för att hoppa felfritt, säger Baryard Johnsson, som kom nia, till SVT.

Henrik von Eckermann pensionerade nyligen sin mästerskapshäst Mary Lou men på King Edward sitter han på en potent häst. I S:t Tropez GP kom de tvåa nyligen. En rivning kostade honom en plats i omhoppningen om segern.

– Det var synd, jag vet inte vad som hände. Han såg antagligen bakbommen och "paddlade" till lite. Det är djur och inte maskiner, säger von Eckermann, bäste svensk på åttonde plats, till SVT.

Bara fyra ryttare nådde omhoppningen. I den var Scott Brash och Hello Jefferson felfria och snabbast och fick en dryg miljon kronor för besväret.

På Catch Me Not vann Fredricson lagtävlingen Global Champions League tillsammans med individuella tvåan Edwina Tops-Alexander. De bildar laget Valkenswaard United.

Fakta: Det gäller i OS-hoppningarna

+ Fyra ekipage har bantats till tre i lagtävlingen.

+ Den individuella hoppningen avgörs från och med i år före lagtävlingen.

+ Nytt är också att ett ekipage kan bytas mellan den individuella finalen och inledningen av lagklassen. Alla ryttare som på något sätt deltar i OS-hoppningen får medalj om det blir aktuellt.

OS-programmet:

Lördag 31 juli: Hästbesiktning.

Söndag 1 augusti: Eventuell ombesiktning och träningsomgång.

Tisdag 3 augusti: Individuell kvalomgång med 75 startande (12.00-15.45).

Onsdag 4 augusti: Individuell final med 30 startande. Kvalresultatet stryks. Avgörs efter grundomgång och omhoppning. (12.00-14.40)

Torsdag 5 augusti: Hästbesiktning.

Fredag 6 augusti: Eventuell ombesiktning. Kvalomgång i lagtävlingen. 20 startande lag med tre ekipage i varje lag. (12.00-15.05)

Lördag 7 augusti: Lagfinal med tio lag. Resultatet från kvalet stryks. Vid lika poäng sker omhoppning om guldet. (12.00-14.30)

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons