Trump och James ordkrig om NBA:s knäprotester

Donald Trump stänger av tv:n när NBA-spelarna knäböjer under den amerikanska nationalsången.
Los Angels Lakers storstjärna LeBron James är inte ledsen över att tappa USA:s president som tittare.
Basket • Publicerad 6 augusti 2020
LeBron James var frustrerad i Los Angeles Lakers förlustmatch mot Oklahoma City Thunder.
LeBron James var frustrerad i Los Angeles Lakers förlustmatch mot Oklahoma City Thunder.Foto: Kevin C Cox/AP/TT
USA:s president Donald Trump tittar inte på NBA-matcher där spelare knäböjer under nationalsången. Arkivbild.
USA:s president Donald Trump tittar inte på NBA-matcher där spelare knäböjer under nationalsången. Arkivbild.Foto: Andrew Harnik/AP/TT

Sedan den nordamerikanska basketligan NBA återupptogs för en vecka sedan har majoriteten av lagens spelare knäböjt när den amerikanska nationalsången spelas före matcherna. Anledningen är att uppmärksamma sociala orättvisor, förtryck och polisvåld mot svarta.

I en intervju med Fox News kritiserar USA:s president Donald Trump beteendet.

– Jag tycker att det är skamligt. Vi arbetar tillsammans med NBA och har jobbat väldigt hårt för att de ska kunna öppna upp (i coronapandemin). Och nu ser jag dem knäböja under nationalsången, det är inte acceptabelt för mig, säger Trump och fortsätter:

– När jag ser människor knäböja, och visar respektlöshet mot vår flagga och nationalsång, stänger jag personligen av tv:n.

Los Angeles Lakers storstjärna Lebron James fick frågor om Trumps åsikter efter förlustmatchen mot Oklahoma City Thunder (86–105) i NBA-bubblan på Disney World utanför Orlando, Florida.

– Jag tror inte att basketen är ledsna över att tappa honom som tittare, säger James och fortsätter:

– Matchen kommer att fortsätta utan att han tittar. Jag kan sitta här och prata för alla oss som älskar basket när jag säger: Vi kunde inte ha brytt oss mindre.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.