Annons

Tung kritik mot Uefa: "Konstigt att ingen dog"

Fans till Liverpool och Real Madrid kunde ha dött under kaoset i samband med fjolårets Champions League-final.
Och ansvaret ligger i huvudsak hos Europeiska fotbollsförbundet (Uefa) – inte hos supportrarna.
Det slår en oberoende utredning, beställd av Uefa, fast, skriver The Guardian.
Fotboll • Publicerad 13 februari 2023
"Det är anmärkningsvärt att ingen miste livet". En oberoende utredning riktar hård kritik mot Europeiska fotbollsförbundet (Uefa) för kaoset inför fjolårets Champions League-final i fotboll. Arkivbild.Foto: Christophe Ena/AP/TT

Herrarnas Champions League-final i fotboll mellan Real Madrid och Liverpool den 28 maj förra året sköts upp i nästan 40 minuter efter oroligheter utanför arenan Stade de France utanför Paris.

Det är i första hand Uefa som bär ansvaret för det katastrofala arrangemanget, konstaterar en utredning som Uefa själva beställt och som The Guardian nu tagit del av.

Annons

I rapporten kritiseras bland annat hur man tagit för lätt på säkerhetsapparaten kring matchen. Huvudansvaret för säkerheten hade Zeljko Pavlica, nära vän till Uefa-ordföranden Aleksander Ceferin.

Påminner om Hillsborough

Dessutom tillbakavisar utredningen kraftigt de påståenden som både Uefa och franska myndigheter uttryckt, nämligen att problemen utanför arenan orsakades av tusentals Liverpool-fans som kommit dit utan giltiga biljetter.

Det finns inga bevis som stöder den teorin, står det i rapporten.

Man drar i stället paralleller till Hillsboroughkatastrofen i Sheffield 1989, där nära 100 Liverpoolsupportrar dog. Även där lades skulden inledningsvis på fansen, och inte förrän 2016 slog en oberoende rapport fast att det var misstag från polisen som ledde fram till tragedin.

Ber om ursäkt

Uefas generalsekreterare Theodore Theodoridis säger i ett uttalande att han välkomnar rapporten och ber samtidigt om ursäkt till alla som påverkades av händelsen.

"Särskilt vill jag be om ursäkt till Liverpools fans för de upplevelser som många av dem hade i samband med matchen, samt för de meddelanden som släpptes inför och under matchen, och som felaktigt beskyllde dem för händelsen", säger Theodoridis.

Polisens agerande utanför Stade de France kritiseras också av utredningen, bland annat för att man misslyckades med att förhindra trängsel och för att man använde sig av både tårgas och pepparsprej för att skingra folkmassorna.

Människor kunde ha dött på grund av bristerna i arrangemanget, konstaterar utredningen.

"De farliga förhållandena som rådde utanför vändkorsen förvärrades av att polisen använde tårgas mot den röriga massan av civila, samt att man använde pepparsprej mot supportrar som försökte ta sig in med giltiga biljetter", står det, skriver The Guardian.

"Det är anmärkningsvärt att ingen dog."

Oro inför OS

Annons

En tidigare rapport, beställd av den franska senaten, kom fram till liknande slutsatser. Även där ansåg man att det var organisationen kring finalen som felade, inte fansen, och det uttrycktes en förhoppning om att händelsen fungerat som en väckarklocka inför stora kommande idrottsarrangemang i Frankrike, som herrarnas rugby-VM i år och OS och Paralympics 2024.

Men hittills har inte mycket hänt, slår panelen bakom den senaste utredningen fast och hänvisar till Michel Cadot, personen inom den franska regeringen som har ansvaret för stora idrottsevenemang.

"Trots att Cadot erkänt att det begicks misstag (i samband med finalen), är panelen bekymrad över att det fortfarande råder missuppfattningar om vad som faktiskt hände, och en brist på självkritik kring vad som behöver förändras. Det här är särskilt allvarligt med tanke på närheten i tid till rugby-VM samt OS och Paralympics, och vikten av Stade de France vid båda evenemang", står det i rapporten skriver The Guardian.

VM-finalen i rugby är tänkt att spelas på Stade de France. Under OS ska både rugby, friidrott och avslutningsceremonin äga rum på arenan.

Fakta: Champions League-skandalen i Paris

Herrarnas Champions League-final i fotboll mellan Real Madrid och Liverpool den 28 maj 2022 sköts upp i nästan 40 minuter efter oroligheter utanför arenan Stade de France utanför Paris vilket gjorde att flera supportrar inte kom in i tid – eller inte alls.

Stängsel vältes på flera ställen vid stadion då supportrar tryckte på för att komma fram till säkerhetskontrollerna. Enligt vittnen skapades "flaskhalsar" fram mot kontrollerna.

När det hela urartade använde polisen tårgas och pepparsprej för att skingra folkmassan.

Frankrikes inrikesminister Gérald Darmanin och Europeiska fotbollsförbundet (Uefa) har tidigare hävdat att kaoset orsakats av tusentals personer som hade ogiltiga biljetter.

Darmanin försvarade till en början användandet av tårgas och sade att det "räddade liv". Men under en utfrågning inför en av franska senatens utskott bad han senare om ursäkt.

Liverpool och Real Madrid har krävt svar på vad som egentligen hände och en utredning beställd av den franska senaten kom fram till att ansvaret låg hos arrangören.

Uefa startade en egen utredning som nu kommit fram till en liknande slutsats.

Uefa och franska myndigheter har fått kritik från flera håll för sitt agerande i samband med tumultet. Paris polischef, Didier Lallement, har sagt att hanteringen var ett misslyckande och Uefa bad också om ursäkt på sin hemsida.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons