Annons

TV nobbar SM-finaler i handboll

SM-final i handboll - det brukar vara ett säkert kort i SVT-tablån. I år, när IFK Ystad tippas vara ett av finallagen, blir det inga direktsändningar från finalarenorna. SVT:s beslut har väckt mycket starka känslor hos Sveriges handbollsentusiaster.
Sport • Publicerad 17 mars 2002

IFK:s tränare Jan "Proppen" Karlsson är bara en i mängden som reagerar över att TV-tittarna går miste om SM-finalen som spelas i bäst av tre matcher. - Det är ytterst beklagligt. Vad jag förstått har Svenska Handbollförbundet inte skrivit ett bra kontrakt med Sponsorservice som i sin tur sköter förhandlingarna med SVT, säger Jan Karlsson. Svenska Handbollförbundet och HEH, elitklubbarnas intresseförening, har haft svårt att komma överens på olika punkter som rör den svenska elithandbollen. Bland annat har parterna varit oense om vem som ska ha rätt att teckna TV-avtal. Förra året sålde förbundet TV-rättigheterna till medieföretaget Sponsorservice vilket, enligt HEH, ska ha skett bakom ryggen på elitklubbarnas representanter. - Elitserieklubbarna är helt maktlösa och det är verkligen inte bra, säger Jan Karlsson. Maktlösa är precis vad de är nu när Sveriges Television alltså väljer att inte sända årets SM-final. SVT motiverar beslutet med att man valt att satsa på andra stora evenemang som vinter-OS och fotbolls-VM. Tittarnas hopp står nu till TV 4, som hade miljontals tittare under både dam-VM och herr-EM, men den kanalen verkar i dagsläget inte särskilt intresserad av att sända finalmatcherna. Att en SM-final i handboll är angelägen för många som betalar TV-licensen framgår tydligt efter SVT:s beslut. Herrelit handboll har till exempel under helgen tagit emot många besvikna reaktioner från svenska handbollssupportrar. Handbollspubliken i Ystad kan bli en av de största förlorarna. IFK har hittills visat upp kvalitéer som kan räcka ända fram till SM-finalen - men att se di röe direkt i TV verkar osannolikt just nu.

Patrik Nyström patrik.nystrom@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons