Annons

Osaka tände OS-elden: "Den största äran"

Iklädda munskydd bar fälttävlansryttaren Sara Algotsson Ostholt och seglaren Max Salminen historiskt den svenska fanan tillsammans när delar av Sveriges OS-delegation tågade in som 86:e land på Olympiastadion i Tokyo.
Invigningen präglades av coronapandemin och en eld som tändes av Naomi Osaka, världstvåan i tennis som haft problem med psykisk ohälsa.
Olympiskt • Publicerad 23 juli 2021
Naomi Osaka tände elden på OS-invigningen.
Naomi Osaka tände elden på OS-invigningen.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Den japanska fanan hissades före OS-delegationerna vandrade in på Olympiastadion.
Den japanska fanan hissades före OS-delegationerna vandrade in på Olympiastadion.Foto: David J Phillip/AP/TT
Sara Algotsson Ostholt och Max Salminen bar Sveriges fana vid invigningen av sommar-OS i Tokyo.
Sara Algotsson Ostholt och Max Salminen bar Sveriges fana vid invigningen av sommar-OS i Tokyo.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Fyrverkerier under OS-invigningen på Olympiastadion i Tokyo utan publik.
Fyrverkerier under OS-invigningen på Olympiastadion i Tokyo utan publik.Foto: Patrick Semansky/AP/TT

Invigningen av de 29:e olympiska sommarspelen inleddes klockan 20 lokal tid och 13 svensk tid på Olympiastadion i Tokyo. En arena med kapacitet för 68 000 åskådare, men som på grund av restriktionerna i coronapandemin inte hade någon allmän publik under invigningen.

Det nästan fyra timmar långa evenemanget inleddes med japanska uppträdanden, hissning av Japans flagga följt av nationalsången "Kimi ga yo".

Annons

Innan delegationerna började marschera in hölls en tyst stund för att hedra offren i coronapandemin och de israeler som dog i samband med terroristattacken under sommar-OS i München 1972.

De knappt 1 000 personer som fått tillåtelse att vara på arenan, däribland Internationella olympiska kommitténs ordförande Thomas Bach, ställde sig upp på läktarplats.

Därpå började de 205 deltagande nationerna tåga in i japansk alfabetsordning, med undantag för Grekland, som anordnade de första olympiska spelen i Aten 1896 och som av tradition går först. Värdnationen, i år Japan, gick sist.

Tummade på restriktioner

Vissa länder som Argentina, som hoppade i grupp nära varandra som land 9, och Kirgizistan, utan munskydd som land 56, stack ut eftersom de inte följde restriktionerna om att hålla fysiskt avstånd från varandra.

Sverige gick in som 86:e land, lett av Sara Algotsson Ostholt i gult, och Max Salminen i blått – båda medaljörer vid sommar-OS i London 2012. Algotsson Ostholt tog då silver i individuell fälttävlan och seglaren Salminen tog guld tillsammans med Fredrik Lööf i starbåt.

Svenskduons gemensamma flaggviftande under fredagskvällen lokal tid var historiskt, aldrig tidigare har den svenska OS-fanan burits av två personer under en invigning.

– Det var häftigt. Det var min första OS-invigning och att få gå in med flaggan var en härligt sätt att få göra det på. Framför allt känns det väldigt bra att vi äntligen är här och att vi ska få tävla, säger Max Salminen enligt Sveriges olympiska kommitté.

Samtidigt som tv-bilderna från invigningen matades ut över hela världen pågick protester på gatorna utanför Olympiastadion. OS i Tokyo har varit mycket omdiskuterat och en stor del av den japanska befolkningen vill inte att spelen anordnas under pandemin.

Lennon-låt för Yoko Ono

Invigningen avslutades bland annat med att den olympiska eden svors, låten "Imagine" (som John Lennon skrev till sin japanska fru Yoko Ono som växte upp i Tokyo) framfördes och OS-organisationens ordförande Seiko Hashimoto och IOK-ordföranden Thomas Bach talade i munskydd.

Båda anförandena berörde invigningens huvudtema "Gå vidare" i coronapandemin.

Annons

– I dag är en stund av hopp. Ja, det är väldigt annorlunda mot vad vi alla trodde, men låt oss vårda det här ögonblicket. Till slut är vi här alla tillsammans, sade Bach.

Därefter tändes elden av tennisstjärnan och japanska medaljhoppet Naomi Osaka efter en fackelstafett på innerplan där både gamla basebollspelare, barn från området runt kärnkraftverksolyckan i Fukushima 2011 och coronaläkare höll i elden som färdats från Grekland.

23-åriga världstvåan Osaka, som kämpat med psykisk ohälsa under sin tid i världstoppen då hon bland annat tagit fyra grand slam-titlar, tände sedan elden klockan 23.47 lokal tid.

"Det är utan tvekan den största idrottsliga bedriften och äran i mitt liv. Jag har inga ord för att beskriva det jag känner just nu men jag vet att är fylld med tacksamhet", skriver Osaka på Twitter.

Medieuppgifterna om att Osaka skulle tända elden kom redan tidigare under fredagen då hennes inledande OS-match sent flyttades från lördag till söndag vilket skapade spekulationer om att hon ska vara en del av eldceremonin.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons