Annons

Norska förbundsbasen nobbad av Uefa

Norska fotbollsförbundets ordförande Lise Klaveness blev inte invald i styrelsen i Europeiska fotbollsförbundet Uefa.
"Kampanjen har i sig bidragit till en förändring", säger hon.
Fotboll • Publicerad 5 april 2023
Lise Klaveness vid Uefas kongress i Lissabon.
Lise Klaveness vid Uefas kongress i Lissabon.Foto: Stian Johnsen/NTB/TT

Klaveness var den enda kvinnan att kandidera till de sju lediga posterna. Hon var själv inte optimistisk inför valet, som gjordes under kongressen i Lissabon, med tanke på att flera andra nordiska fotbollsordföranden redan sitter i Uefas styrelse, eller ställde upp i valet.

"Vi gick in i det här väl medvetna om att det skulle bli svårt att bli invald. Jag har haft personliga samtal med ett 50-tal fotbollsordföranden i Europa de senaste veckorna. Det har varit många svåra, många fina, många lärorika samtal som jag inte velat vara utan", säger Klaveness i ett pressmeddelande.

Annons

"Jag kände stort ansvar för att ställa upp i valet som historiens första kvinnliga förbundsordförande. Kampanjen har i sig bidragit till en förändring".

I Uefa finns en dedikerad styrelseplats för en kvinna, men Klaveness kandiderade till en av de övriga platserna. Klaveness fick 18 av 55 röster, näst minst antal av alla kandidater.

41-åringen skrev historia när hon i början av mars förra året blev första kvinnliga ordföranden i norska fotbollsförbundets 120-åriga historia. Omgående gjorde hon sig ett namn i fotbollsvärlden.

Blott några veckor in på posten ställde hon sig i talarstolen på Internationella fotbollsförbundets kongress och riktade skarp kritik mot Fifa och VM i Qatar.

Som väntat valdes Aleksander Ceferin om som ordförande för en tredje period. Den 55-årige slovenske juristen valdes till Uefa-bas 2016 och är nu vald att leda fotbollsorganisationen till 2027.

Ceferin valdes enhälligt vid Uefa-kongressen i Lissabon.

Rättad: I en tidigare version uppgavs felaktigt antal styrelseposter som skulle väljas. Därför har en mening strukits.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons