Annons

Ukrainska idrottare förbjuds tävla mot ryssar

Ukraina stoppar landslagsidrottare från att tävla mot ryssar och belarusier i internationella tävlingar. Det uppskattas inte av alla.
"Då ger vi Ryssland/Belarus möjlighet att marknadsföra sina berättelser och propaganda", menar skeletonåkaren Vladyslav Heraskevytj.
Olympiskt • Publicerad 14 april 2023
Ukrainska myndigheter stoppar sina landslagsidrottare från att tävla mot ryssar och belarusier.Foto: Michal Dyjuk/AP/TT

Det är Ukrainas idrottsdepartement som beslutat att inte låta de bästa idrottarna få möta ryskt eller belarusiskt motstånd.

Beskedet kommer efter att Internationella olympiska kommittén (IOK) i slutet av mars kommit med en lista med rekommendationer för hur ryssar och belarusier ska välkomnas tillbaka till den internationella idrotten. Ett besked som flera länder, däribland Sverige, kritiserat.

Annons

"Vi tycker inte att det i detta skede är lämpligt att medge deltagande till aktiva och funktionärer från Ryssland och Belarus eftersom Rysslands krig mot Ukraina pågår, har Åsa Edlund Jönsson, generalsekreterare i Sveriges olympiska kommitté (SOK), sagt.

Tävla under neutral flagg

Det finns ukrainska idrottsstjärnor som inte välkomnar beslutet.

"Om ukrainska aktiva utrymmer internationella tävlingsplatser ger vi Ryssland/Belarus möjlighet att marknadsföra sina berättelser och propaganda", skriver OS-skeletonåkaren Vladyslav Heraskevytj på Twitter, enligt Reuters.

Sedan Rysslands invasion av Ukraina förra året har många internationella idrottsförbund och tävlingar stängt av ryska och belarusiska idrottare.

IOK anser att ryssar och belarusier kan få tävla under neutral flagg och om de inte har ställt sig bakom Rysslands invasion eller har militära kopplingar. Flera internationella idrottsförbund – bland annat bordtennis, fäktning samt taekwondoförbundet – har efter IOK:s uppmaning svängt och välkomnat ryssar och belarusier tillbaka att tävla.

Hotat med OS-bojkott

Även Wimbledon, som till skillnad från andra tennisturneringar förra året stoppade ryssar och belarusier, har hävt sitt förbud.

Asiens olympiska råd OCA har sagt att ryska och belarusiska idrottarna är välkomna att delta i Asiatiska spelen i Kina i september-oktober. Där skulle de kunna kvala in till OS i Paris 2024.

Samtidigt har flera länder, däribland Ukraina och Polen, hotat att bojkotta OS i Paris om de krigförande länderna välkomnas tillbaka till idrotten.

Över 200 ukrainska idrottare har dödats i kriget mot Ryssland.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons