Ungdomlig duo tog tunga priser på pampig idrottsgala

Ystad Artikeln publicerades
Joel Eriksson och Viktoria-Luis Dewár var två lyckliga ungdomar på Stora Idrottsdagen.
Foto:Moa Dahlin
Joel Eriksson och Viktoria-Luis Dewár var två lyckliga ungdomar på Stora Idrottsdagen.

Viktoria-Luise Dewar och Joel Eriksson har det gemensamt att de båda är 17 år, men kanske inte jättemycket mer, vid första anblicken.

Eller, jo förstås, båda sågs under lördagskvällen med glasstattyetter från Stora Idrottsdagen.

Båda är alltså vinnare.

Viktoria-Luise Dewar vann kategorin Årets unga ledare i konkurrens med Petronella Bengtsson från GK Splitt och Moa Silvborg från Sjöbo IF. Huruvida det var en jordskredsseger eller inte får vi aldrig veta, men att döma av Viktorias minspel från scenen kom det inte alldeles väntat.

– Alltså, jag vet inte… Jag är jätteglad, men en sån som Petronella känner jag ju till och hon gör också ett jättebra jobb med barnen, sa Viktoria, som tog emot det första priset under kvällen, men som hade svårt att formulera vad juryn måste ha fastnat för, just hos henne.

– Ja, du. Det kanske är det här med att jag tycker att det är viktigt att det ska vara roligt, det är kul att vara bäst också, men med barnen är det absolut viktigast att det är roligt. Därför ser jag till att alltid vara glad när jag kommer till träningen, för sån som jag är kommer barnen också att vara. Har man haft en dålig dag får man ändå sätta på sig ett leende till träningen.

Viktoria tränar tennisintresserade barn i olika åldrar och jobbar även ett pass i veckan med funktionshindrade barn. Hon är själv en duktig tennisspelare som vinner lite titlar här och där, men hon drar en gräns för vilken slags träning hon utsätter sig för.

– Jag satsar fortfarande på min egen karriär, men bara till den gränsen att det fortfarande är roligt. Tränarkarriären ser jag som ett jobb, det måste man nog göra för att utföra det på ett bra sätt, säger Viktoria-Luise Dewar, som i framtiden hoppas flytta till Österrike, där hon har rötter, och starta ett eget företag.

Gärna med ett högst påtagligt tennisinslag.

Joel Eriksson är Tomelillasonen som racear mot världens främsta förare och som under den gångna säsongen blev tvåa i det tyska formel 4-mästerskapet. Han hade titeln i sin hand under sista racet, men ett tveksamt domslut tog segern ifrån honom.

Andraplatsen räckte emellertid till en glasstattyett på Stora Idrottsdagen, i kategorin Årets talang. Hans bedrift bedömdes av juryn som större än de elva andra månadstalangerna YA-sporten utsett under 2015.

– Fantastiskt! Det känns riktigt kul. Det är kul för motorsporten som inte alltid får den uppmärksamhet den förtjänar, sa Joel med priset i hand, och i kölvattnet av denna känsloyttring fogade han till en gliring med glimten i ögat:

– Ja, och kul att det inte blev en handbollsspelare till som vann.

Joel Eriksson är klar för den snabbare klassen formel 3, och åker inom kort ner till Italien för att göra tester med bilen. Joel spås en minst lika lyckosam karriär som äldre brodern Jimmy, och målsättningen är inget lägre än det absoluta toppskiktet av internationell motorsport.

– Ja, formel 1 så klart. Och gärna ett toppteam. Jag vill bevisa att man kan ta sig dit utan att komma med en stor säck pengar. Finns det bara folk som tror på en – och det finns – så kan man ta sig till toppen utan att från början ha de ekonomiska förutsättningarna.

Under Joels prisutdelning väcktes den paradoxala insikten att 17-årige Joel trots dokumenterad skicklighet bakom ratten först i år får lov att ta körkort.

Men det borde väl vara en baggis för en sån som dig, va?

– Ja, det får man ju hoppas. Men de (körskollärarna) brukar klaga på hastigheten. Jag är lite tung på gaspedalen, det är väl en vanesak för mig antar jag.

Hur firar du nu i kväll?

– Ah, det blir nog rätt lugnt. Ska pilla lite med bilen när jag kommer hem tror jag. Ja, en Epa-traktor alltså…

Fakta

Unga vinnare

Namn: Viktoria-Luise Dewar

Ålder: 17 (18 om några veckor).

Bor: Ystad.

Klubb: Ystads TK.

Aktuell: Vinnare av priset Årets unga ledare på Stora Idrottsdagen.

 

Namn: Joel Eriksson

Ålder: 17.

Från: Tomelilla.

Sport: Racing. Körde formel 4 under den gångna säsongen och kör formel 3 den kommande.

Aktuell: Vinnare av priset Årets talang på Stora Idrottsdagen.

Visa mer...