Annons

Häcken vill ta över GFC – kallar till årsmöte

Göteborg ser ut att ha hittat en lösning inför nästa fotbollssäsong. Nu har BK Häcken kallat till ett extrainsatt årsmöte för att diskutera ett övertagande av mästarklubben i damallsvenskan.
Fotboll • Publicerad 13 januari 2021
Mästarlaget Kopparbergs/Göteborg ser ut att ingå i ett samarbete med BK Häcken. Arkivbild.
Mästarlaget Kopparbergs/Göteborg ser ut att ingå i ett samarbete med BK Häcken. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Efter många turer ser Göteborg FC ut att få en ny kostym nästa säsong i form av BK Häckens.

Några frågetecken finns fortfarande att reda ut, men det är framför allt två saker som har gjort att den damallsvenska mästarklubben ska ingå i ett samarbete med klubben på Hisingen, skriver Aftonbladet, som under onsdagsförmiddagen var först med att rapportera om Häckens intresse.

Annons

Det ena är att Häckens moderna träningsanläggning Gothia Park Academy både har konstgräs och naturgräs. Det andra är att Häcken inte har några tidigare beslut som skulle kunna förhindra ett samarbete.

Nära samarbete

Senare under dagen bekräftade också BK Häcken att styrelsen har föreslagit ett övertagande av Göteborgs verksamhet. Den 27 januari har man bjudit in till ett extrainsatt årsmöte där föreningens medlemmar ska få ta ställning till förslaget.

"Utifrån de nya förutsättningar som GFC:s besked innebar, är vi övertygade om att det här vore det bästa för både BK Häcken och för Göteborgsfotbollen i stort", säger ordförande Anders Billström till BK Häckens hemsida.

Klubben skriver att damlaget, som i dagsläget spelar i division 2 nordvästra Götaland, är positivt inställt till förslaget. Klubben skriver också att det befintliga division 2-laget ska driva sin verksamhet i nära samarbete med representationslaget, där planen för division 2-laget för 2021 ligger fast.

"Att vårt nuvarande A-lag är positivt till det här var en deal breaker för oss, annars hade inte styrelsen gått vidare med det här förslaget till medlemmarna", säger Anders Billström.

Göteborg FC kommer att hålla ett årsmöte den 28 januari. Enligt Aftonbladet kommer klubbens ordförande Peter Bronsman lämna klubben i och med sammanslagningen.

Chockbesked

Det var den 29 december som chockbeskedet kom. Göteborg meddelade att man lägger ner elitverksamheten. Klubben hade tidigare under hösten vunnit SM-guld och mött Manchester City i Champions League.

Men på nyårsafton kom beskedet om att så inte alls skulle bli fallet. Efter ett extrainsatt möte mellan ledningen och spelarna bekräftade klubben att det trots allt skulle bli damallsvenskt deltagande 2021. Däremot var det nödvändigt för klubben att samarbeta med en större klubb.

Bakgrund: Från SM-guld till byte av klubbtillhörighet

7 november: Göteborgs första SM-guld säkras den 25:e säsongen av damallsvenskan. Det blir 7–0 mot Linköping i den näst sista omgången och SM-guldet är bärgat.

15 november: Efter 3–1 mot Vittsjö i sista omgången får Göteborg ta emot SM-pokalen och guldmedaljerna.

16 december: Champions League-äventyret är över. Manchester City vinner 16-delsfinalen med 2–1 i första matchen och 3–0 i returen.

29 december: Göteborg meddelar att man lägger ner elitverksamheten och ska dra sig ur damallsvenskan. Som skäl anges att det inte finns ekonomi att satsa på den nivån som krävs för att lyckas internationellt. Klubbledningen önskar att en stor herrklubb i Göteborg tar över och driver en damallsvensk klubb. Advokaten Carl Fhager uppger att han har i uppdrag att hjälpa spelarna att hitta nya klubbar, alternativt få en annan klubb att ta över Göteborg.

30 december: Göteborg har ännu inte sagt upp den damallsvenska platsen. Det ryktas om att några sponsorer kan rädda klubben.

31 december: Klubben meddelar att att man spelar vidare i damallsvenskan och därmed också i Champions League till hösten. Man hoppas dock fortfarande på att en herrelitklubb ska ta över elitverksamheten. Det sägs att Häcken, som har en stark ekonomi tack vare ungdomsturneringen Gothia Cup, är nära ett övertagande.

13 januari: Häcken kallar till årsmöte för att ta beslut om ett övertagande.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons