Annons

Uppgifter: Zlatan bröt mot Fifaregler

Zlatan Ibrahimovic och Svenska fotbollförbundet kan ha brutit mot Fifas etiska regler när anfallsveteranen gjorde comeback i landslaget.
Ibrahimovic är delägare i ett spelbolag, Bethard – vilket inte är tillåtet.
Fotboll • Publicerad 14 april 2021
Zlatan Ibrahimovics indirekta delägarskap i ett spelbolag kan bryta mot fotbollens etiska regler vid matcher i Fifa- eller Uefasanktionerade tävlingsmatcher. Arkivbild
Zlatan Ibrahimovics indirekta delägarskap i ett spelbolag kan bryta mot fotbollens etiska regler vid matcher i Fifa- eller Uefasanktionerade tävlingsmatcher. ArkivbildFoto: Pontus Lundahl/TT

Enligt Aftonbladet riskerar Ibrahimovic dryga böter och i värsta fall avstängning.

De internationella fotbollsförbunden Fifa och Uefa tillåter inte att spelare som deltar i deras tävlingar har finansiella intressen i spelbolag.

Annons

Aftonbladets kontroll i det maltesiska bolagsverket och myndighetens register visar att Zlatan Ibrahimovics bolag Unknown AB har cirka 10 procent av aktierna i Gameday Group PLC, som i sin tur är enda aktieägaren i Bethard.

Delägare sedan 2018

Via Unknown AB, där Ibrahimovic är verklig huvudman, klev Ibrahimovic in som reklampelare och delägare i Bethard 2018.

Det omöjliggjorde en plats i den svenska VM-truppen till Ryssland – om Ibrahimovic hade varit aktuell för en comeback i landslaget vid den tidpunkten.

Det indirekta ägande som Zlatan Ibrahimovic har i spelbolaget är inte förenligt med Fifas etiska regelverk och Uefas disciplinära regelverk.

Vill inte spekulera

– Jag spekulerar inte i eventuella sanktioner men fortsätter så klart pressa på för att få tydlighet i Fifas regelverk då det uppriktigt är en hel del oklarheter i hur det ska tolkas, säger fotbollsförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand till Aftonbladet.

Bethards vd, Erik Skarp, hänvisar till Fifa.

– Det är frågor som bör ställas till Fifa. Vi har ett avtal med Zlatan som vi följer och dyker det upp problem hanterar vi det tillsammans med honom, säger Skarp innan han avböjer att ytterligare kommentera Ibrahimovics exakta roll i Bethard 2021.

Fakta: Fotbollens etiska regler

Fifas etiska regelverk, artikel 26 paragraf två:

"Personer bundna av denna kod ska inte ha några intressen, varken direkt eller indirekt (genom eller i samarbete med tredje part), i enheter, företag, organisationer et cetera som marknadsför, mäklar, ordnar eller bedriver vadslagning, spel, lotterier eller liknande evenemang eller transaktioner i samband med fotbollsmatcher och tävlingar. Intressen inkluderar att få fördelar för personer som är bundna av denna kod själva och/eller närstående."

Uefas disciplinära regelverk, artikel 12, paragraf 2B:

"Matcher och tävlingars integritet kränks till exempel av någon som deltar direkt eller indirekt i vadslagning eller liknande aktiviteter relaterade till tävlingsmatcher eller som har ett direkt eller indirekt ekonomiskt intresse av sådana aktiviteter."

Källor: Aftonbladet, Fifa code of ethics, Uefa disciplinary regulations.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons