Annons

USA:s fotbollslandslag: "Skärp vapenlagarna"

USA:s fotbollslandslag har skrivit ett öppet brev till den amerikanska kongressen.
Budskapet är tydligt: Rösta igenom striktare vapenlagar
Fotboll • Publicerad 6 juni 2022
USA:s fotbollslandslag vädjar senaten att rösta igenom nya vapenlagar. Arkivbild.
USA:s fotbollslandslag vädjar senaten att rösta igenom nya vapenlagar. Arkivbild.Foto: Mark Humphrey/AP/TT

I Philadelphia dog tre personer i en skjutning efter ett bråk i helgen, tre personer dödades i ett liknande dåd i Chattanooga, Tennessee, och ytterligare tre personer dog i Saginaw, Michigan, även det i helgen.

Skjutningarna följde på flera blodiga masskjutningar i USA på kort tid, och i synnerhet efter skolskjutningen i Uvalde i Texas i maj, då en 18-åring sköt ihjäl 21 personer, varav 19 barn, på Robb Elementary School.

Annons

Nu har USA:s fotbollslandslag publicerat ett uttalande på sin hemsida, ett öppet brev riktat till senaten och representanthuset.

"Vi skriver det här för att fråga en enkel fråga: När ska vi göra något åt vapenrelaterade brott i USA?", inleds brevet.

"De som har förlorat sina liv till följd av vapenvåld, och familjerna som blir kvarlämnade åt sorgen, är de vi tänker på. Våra tysta minuter för att hylla de avlidna kommer inte att lösa det här problemet. Bortom alla dödsfall skadar vapenvåldet den mentala hälsan hos barn, föräldrar, lärare och invånare som konstant oroar sig för om de, eller någon de tycker om, ska falla offer för en skjutning. Skrämmande ofta är det oskyldiga barn som blir offer."

"Det är nog nu!"

Inför den andra finalmatchen i basketens NBA mellan Golden State och Boston värmde spelare med tränare upp i gula tröjor med budskapet "Stoppa vapenvåldet". På baksidan fanns en lista på organisationer som aktivt jobbar med vapenrelaterade frågor.

Efter skjutningen på Robb Elementary School i maj blev Golden State-tränaren Steve Kerr viral med sitt känslomässiga tal:

"Jag är så trött på att sätta mig här och erbjuda sympatier till alla förkrossade familjer där ute. Jag är så trött på att säga att jag är ledsen. Jag är trött på alla tysta minuter. Det är nog nu!", sade han efter dådet.

Ovilliga republikaner

Det amerikanska fotbollslandslaget vädjar till senaten att släppa igenom de nya lagändringarna, som bland annat ska höja åldersgränsen till 21 och ge högre straff för vapensmuggling.

Skärpta vapenlagar måste godkännas i båda kongressens kamrar – och Republikanerna har hittills varit ovilliga att rucka på den amerikanska rätten att bära vapen.

I det demokratstyrda representanthuset har ett förslag på utökade bakgrundskontroller redan röstats igenom, men förslaget ser inte ut att ta sig igenom senaten, där Demokraterna och Republikanerna har 50 mandat var.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons