Vad ligger bakom framgången?

Idrott är en viktig del i många ungdomars liv. Att nå framgång står högt i kurs för de flesta. Därför samlades många nyfikna framför den stora scenen i Österporthallen där ungdomsmässan inleddes i går.
Sport • Publicerad 3 maj 2002

Fem talangfulla Ystadsungdomar diskuterade kring temat "att nå framgång" tillsammans med Per Carlén och Marcus Ahlm. Veronica Larsson, handboll, Emelie Holgersson, cykel, Joakim Litzberg, handboll, Alexander Olsson, tennis, och Andreas Nicolaidis, fäktning, fick stå i rampljuset och berätta om sin väg till framgång. Att planera sin tid väl, ha föräldrar som ställer upp med transporter till tävlingar och att själv ha en vilja att utvecklas och nå sina mål. Det var några av grundstenarna som talangerna var överens om. Konferenciern Per Carlén, svensk mästare för tio år sedan, inledde med att gratulera Veronica Larsson till SM-guldet som hennes Team Skåne tog så sent som i onsdags. Sedan följde en diskussion som inte bjöd på något vidare djup. Det hela var över på drygt en kvart och därför blev det bara ett lätt skrapande på ytan där man bytte ämne i ett rasande tempo. En sak är i alla fall säker. På scenen fanns fem ungdomar som redan nått långt i idrottskarriären och som siktar ännu högre. - Mitt mål är att komma med i juniorlandslaget, sa Veronica Larsson. - Man siktar ju på att bli proffs, fortsatte IFK Ystads handbollsmålvakt Joakim Litzberg. - Bli bäst i världen? Ja, jag ska försöka i alla fall, sa Andreas Nicolaidis, tolvårig talang i Ystads Fäktklubb. - Jag ska hålla på så länge det är kul så det blir minst några år till. Men lönen är låg som cyklist så jag vet inte riktigt hur det blir, sa Vincocyklisten Emelie Holgersson. Det krävs bra planering om man ska lyckas med idrotten och samtidigt sköta skolarbetet. Panelmedlemmarna berättade att de tränar mellan tre och fem dagar i veckan och att det gäller att planera sin tid för att hinna med skolan också. - Men skolan blir mest lidande, erkände tenniskillen Alexander Olsson. Förutom fem framtidslöften deltog en redan etablerad idrottsman i diskussionen. Marcus Ahlm, Europamästaren i handboll, gav några råd som kan vara bra att ha med sig på vägen mot framgång. - Håll på med många idrotter, börja inte specialisera dig för tidigt. Om man planerar tiden kan man hinna både elitidrott och skola samtidigt som man ska få lov att vara ungdom också. Vad som hjälpte mig mycket under uppväxten var att när det var trist i skolan fanns idrotten som man då kunde satsa lite extra på och om man inte lyckades med idrotten gällde det att i stället ta ett ryck i skolan, förklarade Marcus Ahlm.

Peter Hellemark peter.hellemark@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.