Annons

Vädjar om rysk OS-uteslutning: "Medaljer av blod"

IOK har öppnat för att låta ryska idrottare delta på OS i Paris nästa år.
Totalt obegripligt, enligt ukrainska idrottsstjärnor.
– Medaljerna som ryska idrottare kommer att vinna är medaljer av blod, död och tårar, säger boxningsvärldsmästaren Oleksandr Usyk.
Olympiskt • Publicerad 9 februari 2023
Ukrainske boxaren Oleksandr Usyk. Arkivbild.
Ukrainske boxaren Oleksandr Usyk. Arkivbild.Foto: Andrew Kravchenko/AP/TT

Usyk, världsmästare i tungviktsboxning och OS-guldmedaljör 2012, vill inte se ryska idrottare i OS i Paris 2024.

I en video på Instagram vädjar Usyk till Internationella olympiska kommitténs (IOK) ordförande Thomas Bach.

Annons

– Medaljerna som ryska idrottare kommer att vinna är medaljer av blod, död och tårar, säger Usyk.

IOK öppnade nyligen för att tillåta ryska och belarusiska idrottare i OS i Frankrike nästa år. Ett eventuellt OS-deltagande för ryska och belarusiska idrottare skulle med största sannolikhet ske under neutral flagg.

– Ryska styrkor invaderade vårt land och dödade civila. Den ryska armén dödar ukrainska idrottare, tränare och ödelägger såväl idrottsplatser som idrottshallar, fortsätter Usyk.

I en intervju med nyhetsbyrån AP säger den ukrainska tennisstjärnan Elina Svitolina, som tog OS-brons i singel i Tokyo 2021, att ryska och belarusiska idrottare måste portas från Paris-OS.

– Det blir fel budskap till världen om de får tävla under neutral flagg, jag tror inte att det är rätt beslut, säger hon och tillade även att idrott och politik är oskiljaktiga i Ryssland.

Ryska och ukrainska idrottare har varit avstängda från att tävla internationellt i många sporter sedan kriget startade.

Tennisen är ett undantag. Där har spelare från dessa länder fått tävla individuellt men inte i lagtävlingar som Davis Cup och Billie Jean Cup.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons