Annons

Skridskokungens karriär avslutad: "Overkligt"

Nils van der Poel avslutade skridskokarriären i stor stil. Han vann sista loppet, 5 000 meter, i världscupfinalen i Heerenveen.
Skridsko • Publicerad 12 mars 2022
Nils van der Poel tackar för sig i världscupfinalen i Heerenveen.
Nils van der Poel tackar för sig i världscupfinalen i Heerenveen.Foto: Peter Dejong/AP/TT

Den dubble svenske OS-guldmedaljören och färske allround-världsmästaren hade lite svårt att finna orden på de tankar och känslor som han hade när han lämnade skridskoovalen för sista gången.

– Jag känner så mycket tacksamhet och kärlek till det här, och det är overkligt på något vis, att det gick så bra som det gjorde – att jag fick uppleva det här. Det känns overkligt och det mest overkliga att jag går nu, säger 25-åringen.

Annons

van der Poel vann loppet i Heerenveen, inför storpublik, med 6,61 sekunder före tvåan Bart Swings, Belgien, och 10,57 sekunder före Davide Ghiotto, Italien.

Svensken vann distanscupen i världscupen på 360 poäng före Ghiotto på 272. Han har vunnit alla lopp på 5 000 och 10 000 meter den här vintern – i världscupen, OS och VM.

– Det är det som känns overkligt. Det trodde ingen av oss inför den här säsongen, att det skulle gå så här bra.

Sliten men avslappnad

Han tog VM-guld på allround-VM i Norge för en vecka sedan. Men han tycker inte att det var svårt att ladda om inför världscupfinalen.

– Rent träningsmässigt i veckan har jag inte gjort det vi tänkt oss, jag var lite mer sliten efter allround-VM förra helgen än vi trodde. Men att göra de här tävlingarna är rutin för mig, jag har gjort det i så många år och har gjort det intensivt de två senaste åren, så det är mycket autopilot att gå ut och göra jobbet, säger han.

Han säger att han varit sliten mentalt efter OS, men samtidigt har tävlingarna efteråt varit roligare eftersom OS-målet uppnåddes – guld på både 5 000 och 10 000 meter.

– Det är lättare att njuta av det när jag redan uppnått målen. Jag ler mer på startlinjen än i höstas, det finns en avslappning där som inte fanns tidigare.

Försöka ta semester

Hur framtiden ser ut vet han inte ännu, mer än att han ska åka hem till Sverige och fira vinterns framgångar och sedan försöka ta semester.

– Jag ska försöka, men jag är inte så bra på det. Sen ska jag nog tacka ja till föreläsningsförfrågningarna som jag får, det tror jag blir utvecklande för mig, säger han.

– Och så ska jag rehaba skadan (höften). Sen får jag se vad det tar vägen, jag tror att det kommer att falla sig naturligt.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons