Annons

Vändningen: Ingen OS-publik i Tokyo

Det blir ingen publik i Tokyo under de stundande olympiska sommarspelen trots allt.
OS-arrangörerna tvärvänder efter att den japanska huvudstaden utlyst virusnödläge.
Olympiskt • Publicerad 8 juli 2021
Det blir tomma läktare under OS i Tokyo. Arkivbild.
Det blir tomma läktare under OS i Tokyo. Arkivbild.Foto: Hiro Komae/AP/TT

För drygt två veckor sedan kom beskedet att OS-arrangören Tokyo skulle tillåta 50 procent av arenakapaciteten, eller max 10 000 inhemska åskådare, under sommarspelen i Tokyo. Men efter att Japans huvudstad under torsdagen utlyst virusnödläge från den 12 juli till den 22 augusti, alltså under hela sommar-OS, på grund av smittspridningen av covid-19 kom vändningen.

"Vi har nått en överenskommelse på ingen publik på arenor i Tokyo" , säger Japans OS-minister Tamayo Marukawa enligt nyhetsbyrån AFP efter möten med lokala och nationella myndigheter, organisatörer samt ansvariga för både OS och Paralympics.

Annons

De flesta av OS-tävlingarna kommer att genomföras i Tokyo, men några genomförs på andra platser. Där ska organisatörerna komma överens med de lokala myndigheterna om konkreta åtgärder, berättar OS-ministern enligt AFP.

Tidigare har redan publiken blivit ombedd att hålla sig undan från maratontävlingarna som hålls i Hokkaido för att undvika sommarvärmen i Tokyo.

Reglerna under ett nödläge i Japan gör gällande att det maximala åskådarantalet på stora evenemang är 5 000.

Långsam vaccinering

Vaccineringen mot covid-19 i Japan har gått långsamt och bara omkring en fjärdedel av befolkningen har fått åtminstone en spruta. Premiärminister Suga räknar dock med att cirka 40 procent ska vara vaccinerade innan månadens slut.

Samtidigt har smittspridningen tagit fart på nytt i huvudstaden Tokyo och under onsdagen registrerades 920 nya fall – den högsta siffran sedan i maj.

– Antalet nya fall fortsätter att öka i Tokyo. När folk nu rör sig mer står den mer smittsamma deltavarianten för cirka 30 procent av fallen, sade Yasutoshi Nishimura, den minister som ansvarar för covidhanteringen i landet, under torsdagen enligt AFP.

Bach är nöjd

Internationella olympiska kommitténs (IOK) ordförande Thomas Bach anser att de redan strikta åtgärderna innebär att OS kan anordnas på ett tryggt sätt.

Han meddelar också att cirka 85 procent av OS-delegationerna samt nästan 100 procent av IOK:s medlemmar kommer att vara vaccinerade när de anländer till Tokyo.

Premiärminister Suga säger att man kommer att vidta åtgärder för att se till att inga idrottare tar med sig smitta in i Japan inför OS.

OS i Tokyo inleds den 21 juli och avslutas den 8 augusti.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons