Annons

Världsårsbästa av Sjöström – och oväntad VM-biljett

Hon putsade sitt världsårsbästa på 50 meter fjäril – och fixade en VM-biljett på uppvärmningsgrenen 50 meter ryggsim.
Sarah Sjöström imponerade när Swim Open startade i Stockholm.
Och öppnade för att simma ryggsim i VM.
Simning • Publicerad 13 april 2023
Världsårsbästa på 50 meter fjäril och en bonusbiljett till VM på 50 meter ryggsim. Det blev Sarah Sjöströms facit under den första dagen av Swim Open.
Världsårsbästa på 50 meter fjäril och en bonusbiljett till VM på 50 meter ryggsim. Det blev Sarah Sjöströms facit under den första dagen av Swim Open.Foto: Ali Lorestani/TT
Sarah Sjöström i förgrunden och tvåan Sara Junevik som har greppet om den andra VM-platsen på 50 meter fjäril.
Sarah Sjöström i förgrunden och tvåan Sara Junevik som har greppet om den andra VM-platsen på 50 meter fjäril.Foto: Ali Lorestani/TT

– Planen är väl inte att simma det på VM om det inte finns utrymme i tävlingsprogrammet. Det beror på hur det ligger. Blir det ingen krock så finns det absolut möjlighet att köra för skojs skull, säger Sjöström som har 50 meter fritt och 50 meter fjäril som sina huvudgrenar i VM.

Där är hon också klar sedan tidigare tack vare sina VM-guld i fjol.

Annons

Den svenska stjärnan simmade 50 meter ryggsim som en uppvärmning för 50 meter fjäril som låg senare i torsdagens finalpass i Swim Open.

Näst bästa tiden

Det slutade med seger på 28,10, karriärens näst bästa tid och tre tiondelar över hennes eget svenska rekord från 2017. Dessutom tolv hundradelar under VM-kvalgränsen.

– Jag är jättenöjd och det var jättekul, säger hon om ryggsimmet.

Louise Hansson slutade fyra på 28,42 och Hanna Rosvall femma med 28,58. Ingen av dem var under VM-kvalgränsen.

På 50 meter fjäril var Sjöströms snabba lopp mer väntat. Svenskan är överlägsen i världen på distansen, har fyra raka VM-guld och putsade sitt världsårsbästa med 21 hundradelar till 25,04.

– Det var säsongsbästa igen, ungefär vad jag hade räknat med. Jag är alltid nöjd när jag simmar ned mot 25 och låga, det är skönt att vara stabil på de tiderna, säger Sjöström.

Sara Junevik blev tvåa på 25,82 och besegrade fyran Louise Hansson som hade 26,09.

Hård VM-kamp

Alla tre svenskor var under VM-kvalgränsen, men eftersom bara två per nation får starta är det en stenhård duell mellan Junevik och Hansson om den andra platsen.

Juneviks grepp om VM-biljetten blev stadigare.

– Vi har hållit på sedan vi började simma och båda är medvetna om vad som gäller. Ibland får hon platsen och ibland jag. Det är så här man vill fajtas om det, säger Sara Junevik.

Annons

Hon tycker att det är en sporre att de två är så jämna.

– Helt klart. Man växer av det, det ställs på sin spets även i mindre tävlingar.

I EM får varje nation starta med fyra simmare, men bara två kan avancera vidare från försöken.

Det fick till följd att Junevik slogs ut i Rom-EM i augusti i försöken – trots att hon hade fjärde bästa tid.

Nu vill hon ha en VM-biljett.

– Ja, det är jätteviktigt. Jag har 100 fjäril i morgon och hoppas kvala in där, men det är den här distansen jag vill simma och där jag är bäst, säger Junevik.

Kampen pågår ända fram till den 21 maj som är sista dag för kvalificering.

Simningen i VM i japanska Fukuoka avgörs den 23-30 juli i år.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons