GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Världsartist på plats i Skurup

Det har varit en judofest utan dess like i Skurup under trettonhelgen. Folk från när och fjärran flockades för att delta i Wemmenhögs budoförenings arrangemang World Class Judo Camp.
Grädden på moset utgjordes av den franske landslagstränaren Darcel Yandzis närvaro.
judo • Publicerad 6 januari 2020 • Uppdaterad 8 januari 2020
Darcel Yandi, en av de bästa tekniska coacherna i världen, gästade Wemmenhögs budoförenings camp i Skurup i helgen.
Darcel Yandi, en av de bästa tekniska coacherna i världen, gästade Wemmenhögs budoförenings camp i Skurup i helgen.
Foto: Fredrik Sörensson

– Vi har haft en av de bättre besättningarna under de nio år som vi arrangerat World Class Judo Camp, säger Wemmenhögs BF:s ordförande Joakim Zander.

Darcel Yandi, som har sjätte dan, tog EM-guld redan 1993 och brons på VM samma år. 1996 deltog han i OS i Atlanta. Numera är 46-åringen en av det franska landslagets tränare och har uppdrag även för det brittiska landslaget.

Men i helgen var han alltså i Skurup för att delge sina färdigheter för de 150 judokas från hela Sverige som samlats. Enligt Joakim Zander är Yandzi en av de bästa tekniska coacherna i världen.

150 judokas i alla åldrar samlades i Skurups Sparbanks Arena i helgen.
150 judokas i alla åldrar samlades i Skurups Sparbanks Arena i helgen.
Foto: Fredrik Sörensson

Hur lyckas man få en sådan celebritet att komma till Skurup?

– Jag har fått jaga och ringa runt men det gick vägen. Efter många år i branschen och med vår camp som vi haft i nio år har jag ändå ett stort kontaktnät i hela Europa, fortsätter Zander.

Under campens två dagar hade Darcel Yandi sällskap som instruktör av svenske Kenny Kling, flerfaldig svensk mästare och medaljör under sin storhetstid på 90-talet och början av 00-talet. Kling har femte dan.

När Yandi och Kling instruerade och exemplifierade på mattan lyssnade alla andäktigt för att sedan själva prova på övningarna.

– Syftet är ju att deltagarna ska få tårtbitar av judo med sig hem och sedan göra dem till sina egna i sin judo.

Wemmenhögs BF:s camp tilltalade som sagt inte bara klubbmedlemmar utan utövare från övriga Sverige hade också tagit tillfället i akt. De lite äldre inkvarterades på vandrarhem medan den yngre generationen förlades till skolan.

Här är det Kenny Kling som instruerar två av de deltagande tjejerna.
Här är det Kenny Kling som instruerar två av de deltagande tjejerna.
Foto: Fredrik Sörensson

– På mattan hade vi utövare från allt mellan nio och 73 år. Det är det som är det fina med judon, det finns utrymme för hela åldersspannet i den här sporten.

Av reaktionerna att döma uppskattades campen mycket av de närvarande.

– Vi har fått ett mycket positivt mottagande från deltagarna, understryker Joakim Zander.

Med nio genomförda camper är det förstås inte konstigt att Wemmenhögs BF siktar på en tionde till nästa år.

– Då fyller även arenan tio år så det hade varit kul om vi fick till något riktigt bra som jubileum, avslutar Joakim Zander.

Fredrik SörenssonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.