Världscupsuccé för Peder och Sparven

Oslo Artikeln publicerades
Peder Fredricson, fortsätter att göra stor succé, senast med hästen Sparven. På bilden rider han dock OS-hästen All In.
Foto:Jae C. Hong
Peder Fredricson, fortsätter att göra stor succé, senast med hästen Sparven. På bilden rider han dock OS-hästen All In.

Peder Fredricson fortsätter att visa hästvärlden vilken skicklig ryttare han är. Vid världscuppremiären i Oslo ställde han upp med stallets tredjehäst, Flip's Little Sparrow, och slutade åtta efter att inte ha vält en enda bom, vare sig j grundhoppning eller omhoppning.

Succéhästen All In drabbades av en mildare form av kolik strax före avresan till världscuppremiären i Oslo. I samråd med hustrun Lisen valde Peder att med kort varsel stryka All In och i stället ge Flip's Little Sparrow chansen i den norska huvudstaden. Det skulle bli det tioåriga stoets premiär i världscupen.

Och Sparven tog chansen.

Grevlundaekipaget genomförde två rundor utan att fälla någon bom, men drog på sig två tidsfel. Det hela slutade med en snygg åttondeplats.

– Jag är glad och lite överraskad över att hästen gick så här bra. Jag har känt till potentialen men Sparven är under utveckling och det här var debut i ett så här stort sammanhang, säger Peder, som på måndagen bilade hem till Grevlundagården på Österlen.

Vilka likheter och skillnader finns mellan Sparven och All In?

– Rent inställningsmässigt tycker jag inte det är någon skillnad. Sparven är lika ambitiös som All In. Däremot har hon kroppen mot sig, åtminstone än så länge. Sparven är lite som en yvig tonåring och har inte full kontroll på kroppen när hon går snävt. Utvecklingskurvan är lång och hon har fortfarande många år på sig, säger Peder, som av försiktighetsskäl valde att inte gasa Flip's Little Sparrow för hårt i omhoppningen

All In får stanna kvar på Grevlundagården även kommande helg, när världscupcirkusen når Helsingfors. Första stora framträdandet efter OS blir Elmia Horse Show i Jönköping sista helgen i oktober.

– Genom OS-framgångarna har det blivit fler inbjudningar till tävlingar och andra uppdrag. Vi har även fått förfrågningar om att ha fler hästar i stallet. Men vi vill inte sväva i väg och låta företaget växa för mycket. Det är viktigt att känna att man har kontroll och att glädjen finns kvar i det dagliga arbetet och det tycker jag att vi än så länge har lyckats med, säger Peder Fredricson.