Annons

Världsettan: "Idrott används som propaganda"

Världsettan Iga Swiatek kritiserar tennisorganisationerna som inte uteslutit ryssar och belarusier som en markering mot Rysslands invasion av Ukraina.
– Idrott har alltid använts som propaganda, säger polskan.
Tennis • Publicerad 6 april 2023
Iga Swiatek är kritisk till hur tennisen agerat efter Rysslands invasion av Ukraina. Arkivbild.Foto: Kamran Jebreili/AP/TT

Tennisorganisationerna ATP och WTA tillåter ryska och belarusiska spelare att spela som neutrala. Och nu har även Wimbledon, som i fjol stoppade ryssar och belarusier, beslutat att de spelarna får vara med i sommarens grand slam-turnering.

Iga Swiatek tycker att proffsorganisationerna kunde ha gjort det bättre redan i början av kriget och dragit lärdom av historien genom att stoppa ryssar och belarusier.

Annons

– Efter andra världskriget fick inte tyska, japanska och italienska spelare vara med. Det här är något som kunde ha skickat signaler till den ryska regeringen att det (kriget) kanske inte är värt det, säger 21-åringen till BBC.

– Det här är kanske ingen stor grej, idrott är bara en liten del av världen, men jag känner att idrotten är ganska viktigt och idrott har alltid använts som propaganda.

Swiatek anser dock inte att ryssar och belarusier ska stängas av nu.

– Det vore orättvist mot ryska och belarusiska spelare. Beslutet skulle ha tagits redan för ett år sedan, säger hon.

Hon ger en känga till WTA och ATP för bristande ledarskap i början av kriget och säger att tennisen då var väldigt kaotisk.

– De borde ha gjort mer och visat att vi tennisspelare är emot kriget. De kunde också ha gjort det bättre för att hantera omklädningsrummen där stämningen är ganska spänd.

Ryssland och Belarus får inte vara med i lagtävlingar som arrangeras av Internationella tennisförbundet, som Davis Cup och Billie Jean Cup.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons