Annons

Vasaloppet har lagt pandemin bakom sig

Det blir en helt vanlig Vasaloppsvecka nästa år – utan coronarestriktioner och med 60 000 deltagare.
Skidor • Publicerad 11 augusti 2021
Första söndagen i mars nästa år blir det lika trångt som det brukar vara i vasaloppsstarten, hoppas vd:n Johan Eriksson. Arkivbild.
Första söndagen i mars nästa år blir det lika trångt som det brukar vara i vasaloppsstarten, hoppas vd:n Johan Eriksson. Arkivbild.Foto: Ulf Palm/TT
Vasaloppets vd Johan Eriksson planerar för att pandemin är över. Arkivbild.
Vasaloppets vd Johan Eriksson planerar för att pandemin är över. Arkivbild.Foto: Ulf Palm/TT

Vasaloppsarrangörerna har lagt pandemin bakom sig och börjat planera för en normal vintervecka, som brukar locka cirka 60 000 deltagare.

– Nu lägger vi återigen planeringen för en längre horisont. Vi har valt att inte längre göra en bred planering för olika alternativ, vilket vi gjorde i fjol. Nu lägger vi kraften på att helt fokusera på en vanligt vintervecka, säger Johan Eriksson, vd för Vasaloppet.

Annons

För ett år sedan var ovissheten stor inom organisationen. Pandemin gjorde att hela hösten präglades av en planering med flera olika alternativ. Ingen visste vad som skulle ske.

Tufft ekonomiskt

Det slutade med ett Vasalopp med bara elitåkare samt konceptet Vasaåket och Hemmavasan som totalt lockade 20 000 deltagare. Bara en tredjedel mot vad som är brukligt.

– I fjol var det mycket oro som tog mycket energi. Det var tufft ekonomiskt med en kraftig minskning av omsättning och minskad organisation. Men nu ser vi framåt och känner en trygghet i vårt scenario att kunna fokusera planeringen för en normal vintervecka, säger Johan Eriksson.

Det innebär inte bara att Vasaloppet körs som planerat med de 15 800 (fulltecknat) anmälda. Utan det blir som vanligt flera dagar av olika lopp som arrangörerna räknar med ska locka totalt cirka 60 000 åskådare.

Arrangörerna räknar med extra stort intresse i vinter eftersom det är 100-årsjubileum. Redan har det kommit in cirka 30 000 anmälningar.

TT: Vad händer om pandemin tar fart med en fjärde våg?

– Vi får naturligtvis inte vara naiva utan följa utvecklingen. Om något dramatiskt sker med pandemin får vi damma av gamla alternativ. Men nu har vi fokus på en vanlig vintervecka samtidigt som vi kommer att följa upp de motionslopp som sker i höst och dra lärdomar av hur det gått för de arrangörerna, säger Johan Eriksson.

OS-åkare?

Samtidigt finns förutsättningar för ett ovanligt stort elitintresse i Vasaloppet. I flera år har Vasaloppet krockat med femmilen på VM eller OS.

Men i vinter avgörs femmilen i OS i Peking den 20 februari, två veckor före Vasaloppet. Det skapar spännande möjligheter för vasaloppsarrangörerna.

– Det brukar vara relativt svårt att attrahera de bästa åkarna i världscupen, men genom det här schemat kan det finnas enskilda individer som vill åka Vasaloppet. Där kan vi nog fiska upp ett och annat guldkorn, säger Johan Eriksson.

Annons

Fakta: Vasaloppet 2022

Så här ser Vasaloppet ut 2022:

12 februari: Jubileumsvasan.

25 februari: Vasaloppet 30.

26 februari: Tjejvasan.

27 februari: Ungdomsvasan, Öppet spår, söndag.

28 februari: Öppetspår, måndag.

1 mars: Vasaloppet 45.

4 mars: Nattvasan 90, 45, 30, Stafettvasan.

5 mars: Blåbärsloppet.

6 mars: Vasaloppet.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons