Annons

Växjös kapten visar vägen – på två minuter

Växjö slog Frölunda med 2–0 och gjorde semifinalen helt jämn: 2–2 i matcher.
Lagkaptenen Erik Josefsson visade vägen med ett tidigt 1–0. Kort därefter satte han sig, småskadad, på bänken för resten av matchen.
– Jag blundade mest och sköt, säger han om målet.
Ishockey • Publicerad 6 april 2023
Erik Josefsson, småskadad lagkapten i Växjö, hann ge sitt lag ledningen under de drygt två minuter han spelade mot Frölunda i Göteborg.
Erik Josefsson, småskadad lagkapten i Växjö, hann ge sitt lag ledningen under de drygt två minuter han spelade mot Frölunda i Göteborg.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Erik Josefsson, 36-årig lagkapten i Växjö, missade den tredje semifinalen på hemmaplan – som Frölunda vann med enda målet.

Nu ledde han sitt Växjö till seger i en nästan lika målsnål match.

Annons

Växjös ledningsmål kom efter 2.56, i ett läge där Ryan Lasch i Frölunda höll på att släpa sig ut från isen efter att ha fått en smäll. Josefsson gillade passningen från Ludvig Nilsson.

– Jag ska inte säga att jag siktade så där jätteväl, medger han om skottet som gick förbi Lasse Johansson i Frölundas mål.

"Skönt få utdelning"

Målet kändes viktigt.

– Det var skönt att vi fick utdelning ganska tidigt i matchen, att kunna bygga på det, och sen ha en otrolig kämpaanda och ett otroligt slit hela matchen igenom, säger Erik Josefsson.

Lagkaptenen spelade bara två minuter och 24 sekunder under hela matchen.

Josefsson talar om "småskavanker" och vill inte gå närmare in på vad det är för problem som stoppar honom. Det är oklart om han kan spela i nästa match, på lördag.

– Vi får se hur det artar sig, säger Erik Josefsson.

Han satt kvar på bänken under hela torsdagsmatchen.

– Bättre publikplats kan man inte få, tycker Josefsson.

Därifrån fick han, bland annat, se Joachim Blichfeld göra 2–0 på en kontring i andra perioden, och njuta av att målvakten Emil Larmi höll nollan med en stormatch för Växjö.

Annons

– Jag tycker att vi hittar nycklar i vårt spel som vi kan såra Frölunda ganska ordentligt med, säger Erik Josefsson och konstaterar:

– Nu har vi tagit tillbaka hemmafördelen.

Ombytta roller

Roger Rönnberg, tränare i Frölunda, tycker att lagen hade ombytta roller på torsdagen, jämfört med göteborgarnas 1–0-seger i Växjö senast.

– Det är två lag som är otroligt jämna, säger Rönnberg och talar om studsar om avgör.

– Det är lätt att känna sig liten och svag efter en så här match och tycka att man ska fixa allt möjligt. Men det är så oerhört lite som skiljer, och precis så var det för två dagar sedan. Det är bara att gjuta mod, resonerar Roger Rönnberg.

Växjö var ändå lite vassare, och mera stabilt, än Frölunda denna gång. Inte ens med en extra utespelare i slutminuterna lyckades Frölunda få in pucken bakom Emil Larmi.

– Seger är seger. Det är allt som betyder något, säger Emil Larmi till C More efter slutsignalen.

Fakta: SM-semifinalerna

Bäst av sju matcher gäller.

Växjö–Frölunda, ställningen 2–2 i matcher.

8/4, match 5: Växjö–Frölunda, 10/4, match 6: Frölunda–Växjö, ev 12/4, match 7: Växjö–Frölunda.

Skellefteå–Örebro, ställningen 1–2 i matcher.

7/4, match 4: Örebro–Skellefteå, 9/4, match 5: Skellefteå–Örebro, ev 11/4, match 6: Örebro–Skellefteå, ev 13/4, match 7: Skellefteå–Örebro.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons