Veteranen slog till – till publikens jubel

Veteranen Rolf-Göran Bengtsson, 60 år, fick ridsportpubliken att jubla i Göteborg sent på lördagskvällen. Han blev trea efter omhoppning i prestigefyllda Gothenburg Trophy – en tävling han vann första gången 1996.
Ridsport • Publicerad 26 februari 2023
Rolf-Göran Bengtsson på hästen Zuccero hyllas av publiken vid prisutdelningen efter Gothenburg Trophy.
Rolf-Göran Bengtsson på hästen Zuccero hyllas av publiken vid prisutdelningen efter Gothenburg Trophy.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Rolf-Göran Bengtsson och hans elvaåriga hingst Zuccero var det enda svenska ekipaget bland de sex som gick till omhoppning.

Tävlingen, med som mest 155 centimeter höga hinder, vanns av Victor Bettendorf från Luxemburg. Fyra ekipage var felfria i omhoppningen.

Rolf-Göran Bengtsson har medaljer från OS, VM och EM i prisskåpet. Han har också ofta gjort bra resultat vid tävlingarna i Göteborg. Och han är populär.

"Heja Roffe"

"Heja Roffe" ropade unga röster, innan 60-åringen startade sin runda i grundomgången. Sedan fick publiken i Scandinavium jubla flera gånger under kvällen åt Bengtssons prestationer.

– Det är en publik här som är väldigt motiverande, både för oss som rider och för hästarna, säger Rolf-Göran Bengtsson.

Under de senaste åren har han haft färre framgångar. Men för en vecka sedan kom ett formbesked, när Bengtsson och Zuccero vann en 160-hoppning i tyska Neumünster.

– Nu kan jag rida relativt fort med honom. Det har jag inte klarat innan, säger Rolf-Göran Bengtsson.

Zuccero är ung och utvecklas fortfarande.

– Han är atletisk, försiktig, han vill vara modig, och han är relativt lätt att rida, säger Bengtsson.

Söker nya hästar

Själv har han passerat talangstadiet för årtionden sedan.

– Det är det fantastiska egentligen i vår sport, att man kan tampas mot de unga och vilda. De är snabbare och vågar kanske mer, men man kan trots allt vara med, säger Rolf-Göran Bengtsson med sitt veteranperspektiv.

Nu hoppas han få lite fler hästar i sitt stall.

– Om man ska ut på den stora rundan ett tag igen, så fordras det lite fler hästar än de jag har, funderar han.

– Man får kanske hoppas att om man visar att man ”är där” igen, så kanske man till och med kan få kontakt med någon som vill att man ska rida en häst till, säger Rolf-Göran Bengtsson.

Fakta: Rolf-Göran Bengtsson

Ålder: 60 år.

Bor: Itzehoe, Tyskland.

Klubb: Flyinge hästsportklubb.

Meriter i urval: OS-silver i lag 2004, OS-fyra individuellt 2004, OS-silver individuellt 2008, VM-fyra individuellt 2014, EM-silver individuellt 2001, EM-guld individuellt 2011, tre segrar i Gothenburg Trophy.

Källa: Svenska ridsportförbundet, Internationella ridsportförbundet

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.