Annons

"Vi har en jäkla revansch att utkräva"

Sverige fick en drömstart på handbolls-EM. Men nu väntar nyckelmatchen – mot mardrömsmotståndaren.
Handboll • Publicerad 14 januari 2022
Max Darj under gruppspelsmatchen mot Bosnien-Hercegovina.
Max Darj under gruppspelsmatchen mot Bosnien-Hercegovina.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det såg ju så bra ut.

Sverige var i ledningen stora delar av kvartsfinalen under OS i Tokyo i somras. Men till slut blev det ändå ett tungt fall mot Spanien, som krossade de svenska medaljdrömmarna med en knapp 34–33-seger.

Annons

Därmed lades ännu en förlustmatch mot Spanien till listan – som hunnit bli rätt lång nu.

Herrlandslagets senaste seger mot Spanien i en tävlingsmatch kom under VM i Kroatien 2009. Sedan dess har det blivit förluster i VM 2011, EM 2016, OS-kvalet 2016, EM-finalen 2018 och så i kvartsfinalen i Tokyo förra året.

Max Darj, som i sommar byter klubb från Bergischer HC till Füchse Berlin, konstaterar att den svenska revanschlusten börjar bli rätt stor.

"Klurigt lag"

– Ja, det känns som att det var väldigt länge sedan vi slog dem. Det är ett av de bästa landslagen i världen, så det är verkligen en lite annan nöt att knäcka, säger han till TT inför lördagens match.

– Vi är ute efter revansch, men det är ett klurigt lag att möta. Man möter inte sådana lag så ofta, i alla fall inte i Bundesliga.

Att den spanska dominansen mot Sverige inte är en slump syns på meritlistan. Spanien tog till slut OS-bronset i somras, har två raka EM-guld och tog dessutom VM-bronset för ett år sedan.

– De ligger alltid och lurar lite i vassen. Man pratar inte så mycket om dem, men de har så mycket mästerskapsrutin och är luriga som sagt, säger Max Darj.

– De spelar smart, med väldigt bra samarbeten två och två. Men vi ska lägga en taktik som vi tror på, som jag hoppas räcker långt.

"Jättebra läge"

Lördagens match mot Spanien har på förhand målats upp som nyckelmatchen i gruppspelet.

När Sverige på torsdagskvällen inledde EM blev det en planenligt och mycket stabil seger mot Bosnien-Hercegovina, 30–18. Även mot Tjeckien, som väntar i nästa vecka, är Sverige favorittippat.

Annons

En seger mot Spanien skulle därför troligen innebära att Sverige får maxpoäng med sig till mellanrundan. Men, kanske ännu viktigare, skulle det också ge ett formbesked inför resten av turneringen i Slovakien och Ungern.

– Det är väl ett jättebra läge för revansch nu, vi behöver visa att vi kan slå spanjorerna också. Jag tycker vi är mogna för den uppgiften, säger Max Darj.

– Poängen skulle ju betyda otroligt mycket i mellanrundan givetvis. Men framför allt skulle det betyda jättemycket för vårt självförtroende. Kan vi norpa åt oss de två poängen så ser det bra ut inför resten av turneringen.

Fakta: Handbolls-EM

Spelas den 13–30 januari i Slovakien (Bratislava och Kosice) och Ungern (Budapest, Szeged, Debrecen). 24 nationer deltar.

Format: Sex fyralagsgrupper (A–F), där de två bästa i varje grupp går vidare till mellanrundan och tar med resultaten från de inbördes mötena.

I mellanrundan möts de bästa lagen från grupp A–C respektive D–F i två sexlagsgrupper. De två bästa lagen i respektive grupp i mellanrundan går till semifinal.

Sverige spelar i grupp E i Bratislava.

Sveriges matcher: Bosnien 13/1 (30–18), Spanien 15/1, Tjeckien 17/1.

Spanien slog i sin premiärmatch Tjeckien med 28–26.

Mellanrundan med lag från grupperna D–F spelas också i Bratislava. Bland de troliga motståndarna där finns Tyskland, Norge och det ryska laget.

Semifinaler och final spelas i Budapest.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons