Superlopp av Hamilton – VM-striden tätnar

Lewis Hamilton är tillbaka högst upp på pallen, efter en otrolig duell med Max Verstappen i Brasiliens GP. Tre omgångar återstår och avståndet mellan giganterna är nu bara 14 poäng.
Formel 1 • Publicerad 14 november 2021
Lewis Hamilton knappar in på Max Verstappen.
Lewis Hamilton knappar in på Max Verstappen.Foto: Lars Baron/AP/TT

Spänningen tätnar i formel 1. Max Verstappen och Lewis Hamilton stod för den kanske mest spektakulära duellen för säsongen när F1-cirkusen stannade till för 19:e gången denna säsong.

Hamilton hade inte haft den bästa av uppladdningar inför loppet i São Paulo. Inte nog med att engelsmannen skulle få ett straff på fem placeringar på "startgridden" efter ett motorbyte. Han diskades även inför lördagens sprint och fick därför starta sist. Då kunde han köra upp sig till en femte plats, men han var inte klar med uppkörningarna där.

Plockade placeringar

– Jag kämpade så hårt jag kunde. Från sista startplats och sedan ett fem platser stort straff, jag tror att det var den tuffaste helgen jag haft, säger Hamilton efter loppet.

Från startplats tio såg det ut att bli en lång kamp upp till Verstappen, som startade som tvåa bakom Valtteri Bottas.

Men det tog inte lång tid innan Hamilton blandade sig i toppstriden på allvar. Redan efter fem varv släpptes han förbi av lagkamrat Bottas, som då tappat till tredje plats. På varv 19 var även tvåan Sergio Perez omkörd. Nu återstod bara Verstappen.

Det som följde var en kamp värdig topp två. På varv 48 försökte sig Hamilton på en omkörning. Verstappen var något sen på gasen och bägge bilarna tvingades utanför banan. Verstappen lyckades behålla ledningen den gången, men på varv 59 fick han ge sig när Hamilton kom farande.

14 poäng skiljer

I och med segern tar Hamilton in sju poäng och är nu bara 14 poäng bakom Verstappen i toppen av sammandraget, med tre lopp kvar.

– Inför den här helgen trodde jag aldrig att vi skulle kunna ta in så mycket som vi gjorde, allt gick verkligen emot oss. Men det visar verkligen att man aldrig ska ge upp, säger en märkbart tagen Hamilton.

– Det känns som den första (segern), för det känns inte som att jag vunnit på länge.

Även Verstappen var nöjd med sin körning, trots att det inte räckte ända fram.

– Vi gav allt vi hade i dag. Det var en bra fajt, i slutändan saknade vi lite fart, säger han

– Vi gav allt och det var kul! Jag är säker på att vi kommer att studsa tillbaka.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.