Annons

Vinteridrott i sydöst

Om exakt en vecka riktas världens blickar mot OS-invigningen i Sotji. Men vintersport kan även utövas i sydöstra Skåne.
Sport • Publicerad 31 januari 2014
Zimmermans backe i Skurup.
Zimmermans backe i Skurup.Foto: 
Kevin Grahn i röd tröja och hans kompisgäng passade på att spela ishockey på isen i vid Kastanjeskolan i Tomelilla på torsdagen.
Kevin Grahn i röd tröja och hans kompisgäng passade på att spela ishockey på isen i vid Kastanjeskolan i Tomelilla på torsdagen.Foto: Foto: Anette Sjöstrand
Skridskoåkning på ”regementsdammen”.
Skridskoåkning på ”regementsdammen”.Foto: 
I naturområdet Oran finns en av de bästa backarna för pulka- och utförsåkning i sydöst.
I naturområdet Oran finns en av de bästa backarna för pulka- och utförsåkning i sydöst.Foto: 
Foto: Anette Sjöstrand
På Gyllebosjön är det många som åker både skridskor och skidor när vädret tillåter.
På Gyllebosjön är det många som åker både skridskor och skidor när vädret tillåter.Foto: 

YA-sporten har kartlagt områdets möjligheter att erbjuda vinteridrott i våra fem kommuner.När elden har tänts i Sotji nästa fredag kommer åtskilliga svenskar att få OS-ringar under ögonen av allt tv-tittande de närmaste veckorna. För många blir den närmaste kopplingen till eget utövande en rodelposition i soffan framför en platt skärm. Men det behöver inte vara så.

Att Skåne är platt som en pannkaka är en myt. Att det inte skulle gå att köra slalom och lira hockey likaså.

Annons

Det är bara att titta ut genom fönstret. Eller varje fall ta del av YA-sportens guide, där vi har kartlagt vintersportens högsäten i sydöstra Skåne.

Det är kommunerna själva som har lämnat in uppgifterna till YA-sporten. Utöver de platser som kommunerna framhåller finns det – i barnens fantasivärld – gott om dammar som enkelt kan förvandlas till NHL-rinkar och kullar som blir störtloppsbanor.

För att inte tala om alla snöbollskrig som bryter ut på rasterna på varenda skolgård. Också det en mycket populär aktivitet i dessa dagar, även om RF ännu inte godkänt snöbollskrig som en officiell idrott.

På söndag arrangeras Österlenmästerskapen i skidåkning. En spårad slinga på 6,5 kilometer finns preparerad i Skåne Tranås. De vuxna åker två varv, barnen ett och arrangören Andrarums IF har utlovat fina banor.

På lördag öppnar skidliften i Sjöbo Ora, en backe som lämpar sig både för både pulka och utförsåkning på skidor. Håller vintern i sig kommer Brösarps alpina skidklubb att arrangera ett Österlenmästerskap i slalom om ett tag.

Men det gäller att passa på. Enligt väderprognoserna kommer snön visserligen att ligga kvar, men det ska bli plusgrader redan till helgen. Nästa vecka finns risken att isarna och snön smälter.

Så ut och använd vintern.

Snö och is är inget alibi för att stanna inomhus.

Snarare en möjlighet till annorlunda träning.

INTERNAL INTERNAL
Jan Ohlsson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons