Annons

VM-guldforwarden om backrollen: "Gör det gärna"

Från VM-guldforward till nödlösning som back. Nu ska Djurgården tillbaka till SHL med Nicklas Danielsson, 37, i försvarsstyrkorna.
– Jag har inga problem med det. Det har varit roligt och grabbarna har hjälpt farbror, säger veteranen med ett leende.
Ishockey • Publicerad 15 april 2023
Djurgårdens Nicklas Danielsson. Arkivbild.
Djurgårdens Nicklas Danielsson. Arkivbild.Foto: Maja Suslin/TT

Finalserien i hockeyallsvenska slutspelet, där vinnaren går upp i SHL, börjar i Örnsköldsvik på söndag då grundserievinnaren Modo tar emot Djurgården.

För Stockholmslaget, som åkte ur SHL i fjol, har det varit en hård prövning med massor av problem under säsongens gång.

Annons

Ett av dem har Nicklas Danielsson har löst. Den hårdskjutande forwarden, en av VM-guldhjältarna i Tre Kronor i Globen 2013, fick gå ned på backplats i januari när skadelistan var lång.

"Har varit roligt"

Veteranen har gjort det så bra att han blivit kvar där sedan dess.

– Jag försöker dra mitt strå till stacken. Jag är rutinerad, men inte som back. Men det har varit roligt och grabbarna har hjälpt till bra, "Ragge" har hjälpt till med hur han vill ha det, säger Danielsson om förre NHL-backen Marcus Ragnarsson, backansvarig i Djurgården och tidigare i samma roll i Tre Kronor.

Nicklas Danielsson hade aldrig spelat back tidigare i karriären – förutom i powerplayuppställningar tack vare sitt vassa skott – men finner sig i lösningen.

– Det har gått bra och det har fortsatt. Jag har inga problem med det. Kan jag hjälpa till där så gör jag gärna det, säger Danielsson som har tredje mest speltid av backarna, 19.22 per match, i laget i slutspelet och står på fem assist på tio matcher.

Lyft med försvarsspelet

Danielsson tycker att just försvarsspelet är den största nyckeln till att Djurgården till slut hittat rätt och börjat vinna.

– Vi har byggt och tränat på det som inte har klickat i spelet och inte varit bra. Jobbat på det och utsatt oss för frustrationen på träningen på sånt vi inte har gillat. Det defensiva spelet är väl där vi har tagit störst steg från jul och framåt, säger han.

De problem som fortfarande existerar har Djurgården hittills löst. Målvaktssidan exempelvis. Både succékeepern Carl Lindbom och reserven Matthew Galajda blev skadade under semifinalserien mot Björklöven. Då har Linköpingslånet Jesper Myrenberg gått in i de senaste matcherna.

Lindbom och Galajdas status inför finalserien mörkas av Djurgården.

Nicklas Danielsson kom in i Djurgården – där han gjorde fyra säsonger 2006-10 – mitt under säsongen. Efter den förra fick han inte förlängt kontrakt med Brynäs som ju åkte ur SHL nyligen.

Annons

Svensk ishockeys mesta mästarlag – 16 SM-guld – vill inte tampas där med Gävlelaget nästa säsong.

Inte minst ekonomiskt blir mörkret ännu mer kompakt vid missat avancemang.

Det skiljer mellan 35 och 40 miljoner i centrala intäkter på att spela i hockeyallsvenskan jämfört med SHL. Den här säsongen fick Djurgården med sig en fallskärm från SHL på runt sex miljoner, den försvinner om laget blir kvar i allsvenskan.

Nicklas Danielsson om det viktigaste för en lyckad finalserie:

– Tron på spelet vi har, att fortsätta mata på som vi har gjort. Inte göra en massa andra saker utan vara nöjd med det vi har. Tron är det viktigaste, det är nyckeln, säger han.

Fakta: Finallagen

+ Modo

Placering i grundserien: Etta, 109 poäng (52 matcher).

Vägen till final, kvartsfinal: AIK 4–2 i matcher, semifinal: Mora 4–0.

Bästa poängplockare i slutspelet: David Bernhardt, back, 13 poäng (8+5), Nick Halloran, forward, 11 (6+5), Pontus Näsén, back, 10 (0+10).

Senaste SHL-säsong: 2015-16.

+ Djurgården

Placering i grundserien: Fyra, 95 poäng.

Vägen till final, kvartsfinal: Bik Karlskoga 4–0 i matcher, Björklöven 4–2.

Bästa poängplockare i slutspelet: Liam Öhgren, forward, 11 (6+5), Marcus Krüger 10 (3+7), Emil Berglund 8 (5+3), Stefan Elliott 8 (3+5), Linus Klasen 8 (2+6).

Senaste SHL-säsong: 2021-22.

Inbördes möten i grundserien, 15/11: Dif–Modo 5–6 e förl, 18/1: Modo–Dif 6–3, 20/1: Dif–Modo 3–0, 24/2: Modo–Dif 3–4 efter förlängning.

Spelschema: 16 och 18/4: Modo–Dif, 21 och 23/4: Dif–Modo, samt eventuellt 26/4: Modo–Dif, 28/4: Dif–Modo, 30/4: Modo–Dif.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons