Annons

VM-planen: Så ska Karlström undvika ny kollaps

På EM i München förra året kollapsade Perseus Karlström.
Nu har det svenska medaljhoppet lagt upp en plan för hur han ska undvika ett liknande scenario när friidrotts-VM drar i gång i förmodad högvärme i Budapest.
– Det var därför jag var i södra Spanien, för att få lite värme, säger Karlström.
Friidrott • Publicerad 17 augusti 2023
Sveriges Perseus Karlström kan ta VM-medalj direkt. Arkivbild.
Sveriges Perseus Karlström kan ta VM-medalj direkt. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Gångaren Perseus Karlström är först ut bland svenskarna när friidrotts-VM drar i gång i Budapest på lördag och upp emot 30 grader väntas i den ungerska huvudstaden.

Under EM i München i augusti förra året utspelade sig otäcka scener när Karlström – som dessförinnan tagit två VM-brons i Eugene, USA – tvingades bryta 35-kilometerloppet till följd av värmeslag.

Annons

33-åringen återhämtade sig sedan och lyckades knipa silver på 20 kilometer några dagar senare. Han har däremot lärt sig en läxa och lagt upp en plan för hur han ska undvika ett liknande scenario i ny förmodad värme på 20 kilometer i Budapest på lördag.

– Det är därför jag var i södra Spanien, för att få lite värme. Det var kanske 30 grader varmt och ett par dagar var det 36 grader. Jag åker till Budapest väl förberedd, säger han.

Karlström kommer att köra två lopp, 20 och 35 kilometer (den 24 augusti). Hittills har uppladdningen gått enligt plan.

– Formen är väldigt bra, jag är så redo jag kan bli. Det har varit en bra säsong, men mest annorlunda jämfört med tidigare år. Vi bestämde oss tidigt för att enbart satsa på VM.

– Jag har fått så pass mycket erfarenhet genom åren så jag känner att jag inte behöver köra varje tävling. Jag har skaffat mig tillräckligt med rutin och därför bestämde vi att hela säsongen ska kretsa kring VM.

"Så klart schyst"

Den rutinerade gångaren kan sätta tonen för den svenska VM-truppen ifall han tar medalj. Karlström går ut tidig lördag när 20-kilometertävlingen avgörs. Han är ett av de största svenska medaljhoppen tillsammans med Armand Duplantis (stavhopp) och Daniel Ståhl (diskus).

TT: Har du tänkt på att Sverige kan få en drömstart på VM via dig?

– Ja, jag vet att det är så, men faktiskt så jag har jag inte tänkt så mycket på det. Det är så klart schysst att man får en bra start på mästerskapet och få peppa övriga lagkamrater.

Bästa medaljchansen?

Uppladdningen inför lördagen har varit stundtals hårt – men också relativt lugnt.

– Jag körde ett hårt pass tidigare i veckan på 20 (kilometer). De senaste dagarna har det varit lite lättare. Jag befann mig i södra Spanien under uppladdningen och flög till Budapest i måndags. Fram till lördag blir det lugnt.

Annons

TT: Vad siktar du på allra helst, 20 eller 35 kilometer?

– Jag har lagt fokuset på 20 i år. 35 får bli som en bonus, men träningen har kretsat kring 20.

Fakta: Perseus Karlström

Ålder: 33

Främsta meriter: Brons i VM i Doha 2019 (20 km). Två brons i VM i Eugene 2022 (20 km och 35 km). EM-silver i München 2022 (20 km).

Aktuell: Svensk medaljhopp i friidrotts-VM i Budapest. Ställer upp i 20 och 35 km.

Fakta: Sveriges trupp till friidrotts-VM i Budapest

+ Kast

Daniel Ståhl, diskus, Simon Petterson, diskus, Ragnar Carlsson, slägga, Jakob Samuelsson, spjut, Axelina Johansson, kula, Fanny Roos, kula, Sara Lennman, kula, Caisa-Marie Lindfors, diskus, Vanessa Kamga, diskus, Grete Ahlberg, slägga.

+ Hopp

Armand Duplantis, stav, Thobias Montler, längd, Michaela Meijer, stav, Maja Åskag, längd och tresteg, Tilde Johansson, längd, Khaddi Sagnia, längd.

+ Sprint och häck

Henrik Larsson, 100 m, Carl Bengtström, 400 m, Max Hrelja, 110 m häck, Joel Bengtsson, 110 m häck, Julia Henriksson, 200 m, Moa Granat, 400 m häck.

+ Gång, medel, lång

Andreas Kramer, 800 m, Emil Danielsson, 1 500 och 5 000 m, Andreas Almgren, 5 000 m, Vidar Johansson, 3 000 m hinder, Simon Sundström, 3 000 m hinder, Emil Blomberg, 3 000 m hinder, Perseus Karlström, 20 och 35 km gång, Hanna Hermansson, 1 500 m, Sarah Lahti, 5 000 & 10 000 m.

+ Mångkamp

Marcus Nilsson, tiokamp.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons