von Eckermann söker rätt finalkänsla i Göteborg

Efter OS-guld och VM-guld satsar Henrik von Eckermann på att ta en ny ädel medalj.
Tävlingen i Göteborg är hans sista före världscupfinalen.
– Den är väldigt viktig för mig, säger Henrik von Eckermann.
Ridsport • Publicerad 25 februari 2023
Henrik von Eckermann vill få med sig en bra känsla från söndagens världscuptävling i Göteborg.
Henrik von Eckermann vill få med sig en bra känsla från söndagens världscuptävling i Göteborg.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Som etta i världscupligan inför den sista deltävlingen i Göteborg är Henrik von Eckermann redan klar för finalen i Omaha, USA, i början av april.

Men rankingpoäng står på spel i Scandinavium. Och den rätta känslan.

– Den här tävlingen är den sista jag gör före världscupfinalen. Så det är sista gången jag känner av hur det ska kännas, säger Henrik von Eckermann.

Han har blivit trea i världscupen två gånger, 2017 och 2018.

– Det är något jag gärna vill förbättra. Särskilt i år, eftersom det inte är något VM eller OS, säger von Eckermann.

Började med cupen

Han satsar alltså mer på världscupen, som rids inomhus höst-vinter-vår, än på EM utomhus i Milano i slutet av sommaren.

– För mig är världscupen jätteviktig. Det var där det började. Jag tittade alltid på världscupen här i Göteborg, säger han om sin väg in i ridsporten.

Han planerar att rida söndagens tävling på hästen King Edward, som också bar von Eckermann till VM-guld både individuellt och i lag förra sommaren.

– Hans styrka är helheten. Han har allt.

– Han är en rätt liten häst. Men när han kommer in på tävlingsbanan, så känns det som att han växer och tar sig an uppgiften på ett otroligt sätt, säger Henrik von Eckermann om sin guldklimp.

Von Eckermann har sin bas i Kessel i Nederländerna, tillsammans med schweiziska hustrun Janika Sprunger, som också är elitryttare.

Vill ha koll på allt

Trots att han är världsmästare och etta på världsrankningen, har Henrik von Eckermann valt att ha ett ganska litet häststall – i alla fall jämfört med de största på kontinenten.

Han har åtta tävlingshästar i sin verksamhet, och hustrun Janika har fyra.

– Jag är kontrollfreak, kan man väl kalla det. Jag vill gärna ha koll på allting som händer.

– Därför vill jag ha en grupp hästar som jag kan vara helt lugn med, göra mitt arbete till 110 procent och ta den tid jag behöver för varje häst, säger Henrik von Eckermann.

En sak han har koll på är biljetten till världscupfinalen. Men det ska helst kännas riktigt bra också, när Henrik von Eckermann och King Edward hoppar i Göteborg.

Fakta: Henrik von Eckermann

Ålder: 41 år.

Bor: Kessel, Nederländerna.

Klubb: Östra Sörmlands Lantliga RF.

Meriter i urval: VM-guld individuellt 2022, VM-guld lag 2022, VM-silver lag 2018, OS-guld lag 2021, OS-fyra individuellt 2021, EM-silver lag 2017, trea i världscupfinalen 2017 och 2018.

Källa: Svenska ridsportförbundet

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.