Annons

Westman knäskadad igen – missar hela säsongen

Frida Westman missade VM i vintras på grund av en knäskada.
Nu är högerknät trasigt igen – fast värre. Det gör att backhopparstjärnan tvingas lägga ner säsongen redan nu.
– Knät måste opereras igen, säger 22-åringen till TT.
Backhoppning • Publicerad 13 september 2023
Frida Westman under världscuptävlingen i Wisla, där hon tog karriärens första pallplats i fjol. Arkivbild.
Frida Westman under världscuptävlingen i Wisla, där hon tog karriärens första pallplats i fjol. Arkivbild.Foto: Adam Nurkiewicz/AP/TT
Frida Westman. Arkivbild.
Frida Westman. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Frida Westman gjorde OS-debut i Peking för två år sedan och slog till med en historisk pallplats i världscupen förra vintern.

Samtidigt har 22-åringens backhopparkarriär kantats av en rad tunga knäskador.

Annons

Nu har olyckan varit framme igen, efter ett långt träningshopp hemma i Trondheim.

– Jag ramlade för några veckor sedan och fick ont i knät. Jag gjorde en MR (magnetkameraundersökning) här, men det var lite svårt att se hur stor skadan var. Men när de kollade upp det i Stockholm med en titthålsoperation såg de att det behövde göras mer än bara menisken, säger Frida Westman.

– Korsbandet är inte helt av, men det är utsträckt så det måste opereras igen.

Operationen, som ska göras på Sophiahemmet i Stockholm de närmaste veckorna, gör att svenskan missar hela den kommande säsongen.

– Det räcker inte med att bara träna upp knät igen, då är det större risk att mer går sönder nästa gång. Det är bättre att göra det ordentligt nu, säger hon.

"Se framåt"

För några år sedan ådrog hon sig en korsbandsskada först i ena knät och sedan en till i det andra knät under rehabiliteringen.

Förra vintern gjorde en skadad menisk att hon till slut missade VM i Planica i februari och nu är den kommande säsongen körd också.

Frida Westman är dock fast besluten om att komma tillbaka. Igen.

– Skador är ju skit, men jag har kommit starkare ur de två andra, då tänker jag att jag kommer ännu starkare ut från den här. Det går ju inte att backa tillbaka, man måste se framåt, säger hon.

Högt ställda mål

Som hjälp har hon bland annat ett nyligen påskrivet avtal med norska skidförbundet.

Annons

Frida Westman bodde redan sedan tidigare i Trondheim, där träningsmöjligheterna är bättre än i Sverige. Det nya avtalet innebär dessutom att hon ska träna, resa och bo med det norska landslaget.

– Jag har aldrig haft bättre stöd, det hjälper väldigt mycket. Sedan är jag ju inte så gammal heller, säger hon.

Hennes långsiktiga mål – VM-guld i just Trondheim 2025 och OS-guld i Milano 2026 – ligger också fast.

– Det är lite tur i oturen att det inte är något mästerskap i vinter. På så sätt känns det ju bättre. Det är VM först nästa säsong och sedan OS i Italien året efter det. Så jag har ju ändå mina långsiktiga mål framför mig, säger Frida Westman.

– Jag vet ju att jag har det i mig att vinna. Allt måste klaffa, men jag vet ju att jag kan. Det är en motivation i sig.

Fakta: Frida Westman

Född: den 10 januari 2001 i Arnäs, Örnsköldsvik.

Bor: Trondheim, Norge.

Yrke: backhoppare.

Klubb: Friska Viljor.

Främsta meriter, världscupen: En tredjeplats i Wisla i november 2022 samt tre fjärdeplatser. 16:e på OS i Peking 2022, 35:a på VM i Oberstdorf 2021.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons