YIF flitigt finallag i Ystad Open

Ystad Open i handboll blev en framgångsrik historia för YIF. Arrangörsklubben ställde upp med fyra lag - och tog ett guld, två silver och en semifinalplats.
Sport • Publicerad 8 september 2002

- En jätteframgång för föreningen. Vi visar att vi tillhör Sveriges bästa på ungdomssidan, sa Björn Jacobson, YIF-handbollens ungdomsansvarige. Segern stod juniorerna för medan A- och B-pojkarna tvingades ge sig i sina finaler. I juniorklassen vann YIF över Lugi med 13-10. - Det var väl inte nån större skräll att vi vann. Totalt sett gjorde vi fyra bra matcher och en mindre bra. Finalen bjöd tyvärr inte på något skönspel men att vi lyckas vinna utan att spela bra tyder också på en styrka, sa juniortränaren Mats Ljunggren. På andra ledarbänken satt en av Ljunggrens tidigare kollegor. Sten Sjögren, som sparkades av YIF för snart ett år sedan, var tillbaka i Österporthallen - nu som Lugis juniortränare. - Det är klart att det känns lite speciellt att komma hit och möta YIF men det där är egentligen överspelat nu. Det är inget jag tänker på längre. Synd bara att vi inte kunde bjuda på bättre handboll i finalen. Det märktes att vi var trötta, sa Sten Sjögren. I semifinalen var det hett derby mellan YIF och IFK Ystad. Di vide blev något skärrade när di röe bytte försvarstaktik men gick ifrån igen och vann till slut med klara 19-11. - Där gjorde vi en riktigt bra match. Våra två målvakter Christopher Ottosson och Christian Cardos har varit duktiga hela turneringen. Cardos var till exempel magnifik mot IFK, berömde Mats Ljunggren som också hyllade försvarsspelet. Efter juniorernas klasseger hoppades hemmapubliken på fler guld men både 86:orna (A-pojkar) och 88:orna (B-pojkar) förlorade sina finaler. A-pojkarna fick sig en rejäl lektion av Kävlinge som bara behövde en halvlek på sig för att avgöra matchen (11-3). - Kävlinge har förmodligen Sveriges bästa 86:or. Det är ett riktigt bra lag och de vann ju pojk-SM i fjor, påpekade Björn Jacobson. I pojkar B var det samma finalpar som i juniorklassen - den här gången med Lugi som segrare. YIF ledde en bra bit in i andra halvlek men tappade på slutet. - Totalt sett är vi jättenöjda och för alla våra lag är det framför allt målvakts- och försvarsspelet som är väldigt bra. Turneringen visar att det är vi och Lugi som regerar bland Skånes ungdomsföreningar, sa Björn Jacobson. IFK Ystads juniorer vann sin grupp och besegrade Kroppskultur i kvarten innan äventyret tog slut mot YIF i semin. IFK:s B-pojkar avancerade lika långt och fick också ge sig i ett Ystadsderby. Björnen hade också två lag på plats. B-pojkarna åkte ut i kvarten mot IFK och juniorerna fick göra upp i ett B-slutspel efter sin jumboplats i gruppen.

Patrik Nyström patrik.nystrom@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.