YIF-seger i hemmapremiären

Det som såg ut att bli en säker seger förbyttes i otäck övertidsdramatik. Ystads IF lyckades visserligen vinna söndagens hemmapremiär i fotbolls-tvåan, men kom undan med mycket möda och stort besvär.
Sport • Publicerad 28 april 2002

Vid ställningen 2-1 jagade Växjö Norra en kvittering och hade det inte varit för att YIF-målvakten Mattias Svensson stått rätt placerad på mållinjen och gjort en alert räddning på en nick, hade smålänningarna snott en poäng på Ystads idrottsplats. Nu blev det seger med 2-1 och för första gången kunde nye tränaren Allan Lundbladh sjunga med i YIF:s segersång "bättre och bättre dag för dag?" - Jag har hört den förr, så jag kan texten? Annars såg Allan inte speciellt nöjd ut, segern till trots. - Nej, det blev onödigt nervöst på slutet. Efter vårt 2-0-mål spelade vi bra fotboll och det kändes som om vi skulle fortsätta skapa målchanser. I stället tappade vi aggressiviteten på mittfältet och blev stressade. Även om YIF inte gjorde någon imponerande insats i hemmapremiären måste man konstatera att det bästa laget vann. Under den första halvleken var YIF klassen bättre än sina gäster och borde gjort fler mål än Peter Göranssons 1-0. Ernad Kovacevic unnade sig lyxen att bränna två jättelägen; en nick och ett skott som gick över ribban. I synnerhet borde nicken resulterat eller i varje fall gått på mål. Drygt tio minuter in i andra halvlek spädde Jonas "Taggen" Andersson på till 2-0 med sin känsliga vänsterfot. Taggen var själv inblandad i förarbetet till målet och den avslutade med att placera bollen till vänster om målvakten. Strax efter målet valde Allan Lundbladh lite överraskande att helt byta anfallsformation: Jens Ask och Daniel Moberg ersattes av Johannes Berglund och Clement Agyekum. Inget defensivt tänkande där inte? Växjö Norra fick allt mer att säga till om. Mitt i andra halvlek reducerade Erik Andersson till 2-1 och gästerna kom att ta över spelet. Plötsligt såg YIF:s spel ängsligt ut, det plottrades med småpassningar och det vanns för få närkamper. Växjös övertag kulminerade med en farlig nick på övertid, men närmare än så kom smålänningarna inte.

Jan Ohlsson jan.ohlsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.