YIF:are kan avgöra Henkes framtid

Sport • Publicerad 30 december 2005

Julgåvan har enligt uppgift varit inslagen ett tag, men blev offentlig först i går.

På etiketten står "Till fotbollsälskare i Öresundsregionen Från en fotbollsspelare i Barcelona".

Innehåll: Henrik Larsson.

Leverans: Efter VM.

Hanteras: Varsamt.

Efter en makalösproffskarriär har alltså tidernas största svenska fotbollsspelare valt att återvända hem. Henrik Larsson kommer att lämna Barcelona och Camp Nou för att göra en sista omstart i karriären. Som lagkamrat kan Ronaldinho komma att ersättas av Gustaf Andersson. Vi får se.

Klart är att Henke och familjen bosätter sig i villan utanför Helsingborg, oklart är däremot var han ska jobba. Det skulle kunna bli på Olympia i Helsingborg, men också i Parken i Köpenhamn.

Henke Larsson gjorde sin första och enda allsvenska säsong i Helsingborgs IF 1993. Det är sannolikt till HIF han helst vill återvända, och bollen har han delvis lämnat över till en före detta Ystadsbo. Sten-Inge Fredin – född i Ystad och uppfostrad i andan att bollar ska kastas med, inte sparkas på – är sedan ett par år tillbaka ordförande i Helsingborgs IF. Det är han som är ytterst ansvarig för att HIF lyckas med vad hela fotbolls-Sverige kräver:

Nämligen att fixa allsvenskans största affischnamn någonsin.

Det vore skräpatt se Henke Larsson pendla över bron för att representera FC Köpenhamn eller Brøndby; det vore märkligt att se honom i Malmö FF; det vore lika sannolikt att se honom i Landskrona BoIS som att se FCZ i Champions League.

Helsingborgs IF och Sten-Inge Fredin har tveklöst ett försprång till alla konkurrenter. Nu gäller det att hantera guldläget på ett vettigt sätt och spela ut rätt kort. Henke Larsson är ingen diva som kräver särbehandling, tvärtom, sånt ger han inte mycket för. Det Henke kräver är en proffsig organisation och seriös satsning. Ett lag som har möjlighet att vinna SM-guld. Inga lallande medspelare som släpar benen efter sig på träningarna. En klubb som för en konstruktiv dialog med honom om tiden efter fotbollen.

Pengarna spelar ingen större roll i sammanhanget, Henke avstod gladeligen 18 miljoner från Barcelona för att komma hem. Henke kan äta sig mätt utan att behöva slå en enda bredsida till under sin livstid.

För mig ärHenke Larsson Sveriges bästa fotbollsspelare genom tiderna. Ingen annan har hållit en så jämn och hög standard under lika lång tid. Henke är inte bara en av de mest pålitliga målskyttarna i det svenska landslaget, han är dessutom ett föredöme när det gäller såväl inställning som uppförande. Som anfallare finns det få andra fotbollsspelare i världen som så fulländat lyckats förena egoism och lojalitet. De ständiga löpningarna, blicken, huvudspelet, passningarna.

Vilken status han har i Glasgow ska vi bara inte prata om.

Henke Larssonär 34 år och har gått igenom ett par riktigt svåra benbrott. Men han är i ypperlig form och hade i dagsläget varit ordinarie i praktiskt taget vilket fotbollslag som helst i världen – utom då i Barcelona.

Självklart ska han inte sitta av sina sista år på en spansk avbytarbänk.

Det är i rätt skedesom Henke Larsson tittar på livet efter karriären och låter flyttlasset rulla norrut.

Sten-Inge Fredin blev svensk juniormästare i handboll 1963, när YIF besegrade Norrköping med 15– 8.

Enligt uppgift hade Sten-Inge ingen framträdande roll i laget den gången.

Det har han däremot nu.

Meritmässigt skulle det där gamla JSM-guldet stå sig rätt slätt mot Henke Larssons namnteckning...

Jan Ohlsson

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.