Ystads fotbollselever bäst i Sverige

Sveriges bästa fotbollsgymnasium finns i Ystad. I går blev fotbollsgrabbarna på Sydskånska gymnasiet svenska skolmästare efter en dramatisk final på bortaplan mot De Geer, riksgymnasiet från Norrköping.
Sport • Publicerad 30 maj 2002

Bara fem minuter återstod när Robin Sandelius satte avgörande 4-3 från straffpunkten. Sedan drog spelarna igång segersången tillsammans med sina idrottslärare Lars Lindskog och Anders Göland. - Vi har hela tiden trott på det här laget. Det är verkligen roligt att killarna fick vinna och samtidigt är det roligt för mig och Anders att få fram en så här bra kull, sa Lars Lindskog. Ystads gymnasieelever har genom åren gått långt i SM-turneringen ett antal gånger men sällan nått ända fram. Bara en gång tidigare har det blivit guld - och det var för 30 år sedan. - De Geer vann första upplagan 1914 och har sammanlagt vunnit sju gånger. De hade ett väldigt bra lag, bland annat med två spelare som ingår i Norrköpings allsvenska trupp, berättade Lindskog. Sydöstskåningarna såg ut att ha bra koll på läget i finalen och ledde med 3-1 när 20 minuter återstod. Hemmalaget gav dock aldrig upp och kämpade sig in i matchen igen. - Först gjorde de 2-3 och sedan kvitterade de på straff. Då sjönk vi ner enormt och var riktigt sega i benen. Många av spelarna hade haft match dagen innan också. Vi fick byta friskt på slutet. Ett femmannamittfält formerades och det fick stopp på Norrköpings framfart. Ystad fick tag på bollen och skapade en del farligheter. Fem minuter före full tid kom segermålet på straff. Robin Sandelius höll nerverna i styr och avgjorde SM-finalen.

Patrik Nyström patrik.nystrom@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.