Ystads IF förhandlar med sina spelare

Samtidigt som YIF ska försöka rädda sitt elitseriekontrakt utan kvalspel, pågår kontraktsförhandlingar med spelartruppen. Åtta spelare har utgående kontrakt. ”Vi ska ha ett bra lag nästa säsong, men det får inte äventyra ekonomin. Vi tänker inte bli något Lex Tyresö, säger ordföranden Peter Kozma.
Sport • Publicerad 2 april 2014
Leo Larsson är en av de YIF-spelare som förnärvarande förhandlar inför kommande säsong.
Leo Larsson är en av de YIF-spelare som förnärvarande förhandlar inför kommande säsong.Foto: 

YA-sporten kan i dag avslöja vilka spelare som har kontrakt över kommande säsong och vilka som sitter på utgående kontrakt.

I A-truppen har redan två spelare deklarerat att det inte blir någon fortsättning säsongen 2014–15. Det är Andreas Thynell och Kristoffer Ohlsson. Thynell har varit en av de tongivande spelarna de senaste säsongerna, men har inte fått något nytt kontrakt.

Fortsätter Leo?

Sex spelare sitter på kontrakt som går ut och går därmed en oviss framtid till mötes. Bland dessa märks målvakten Leo Larsson, försvarsklippan Linus Nilsson och kantspelaren Philip Nilsson. Dessutom går kontraktet ut för skadedrabbade Pierre Hammarstrand, som själv har sagt sig vara intresserad av en fortsättning.

Men vilka är YIF intresserade av?

Ordföranden Peter Kozma är hemlighetsfull.

– Jag vill inte föregripa förhandlingarna. Vi pratar med spelartruppen men just nu ligger fokus på den sista matchen mot Alingsås på tisdag, säger han.

Hur tänker du kring lagbygget?

– Att vi vill bli bättre både handbollsmässigt och resultatmässigt.

När är truppen spikad?

– Vi ska ha en sponsorträff 7 maj. Då ska förhoppningsvis allting vara klart, men det får gärna gå snabbare än så.

Hur är intresset kring stjärnskottet Lukas Nilsson?

– Ingen har kontaktat mig, men jag skulle bli förvånad om det inte finns klubbar som är intresserade...

Vilken typ av spelare vill ni förstärka med?

– Jag låter säkert tråkig nu, men jag kan bara säga att vi jobbar hårt med spelartruppen. Några nya namn att presentera finns inte. Personligen ser jag gärna att vi värnar om de spelare som kommer från trakten, det finns ett stort värde i att ha egna produkter i laget.

Fortfarande är inte elitseriekontraktet i hamn. Hur viktigt är det att YIF spelar i elitserien till hösten?

– Jätteviktigt, förstås. Vi blir mycket attraktivare för nya spelare och för unga killar som kanske vill börja på YIF-akademin.

Hur ser klubbens ekonomiska status ut?

– Den är i balans. Ekonomin är inget vi har i avsikt att äventyra. Det gäller att hitta en balans mellan att skapa ett slagkraftigt lag och ha en ekonomi i ordning.

Känner ni att det är extra viktigt att fylla den nya arenan med topphandboll?

– Klart att vi vill vara konkurrenskraftiga. Men vi vill inte bara göra bra ifrån oss på planen utan även bjuda publiken på en helhetsupplevelse. IFK Kristianstad har lyckats väldigt bra med sina arrangemang och jag ser gärna att vi i Ystad skapar ett ”Kristianstad light”.

Till slut. Hur ser ni på tränaren Mats Engbloms framtid?

– Mats har kontrakt över kommande säsong och vi har inga andra tankar än att han ska fullfölja det.

INTERNAL INTERNAL
Jan Ohlsson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.