Annons

Ystads IF mot serieseger

Ystads IF tog ett stort, förlåt gigantiskt, kliv mot serieseger när man vann hemma mot Åhus med 21–17 (11–10). Matchen innehöll det mesta – dramatik, bra spel, ännu mer dramatik, en otäck skada och mycket känslor.
Sport • Publicerad 24 mars 2014
Nu är seriesegern nära för Ystads IF. Men det slutgiltiga jublet får vänta, trots vinsten i seriefinalen mot Åhus.
Nu är seriesegern nära för Ystads IF. Men det slutgiltiga jublet får vänta, trots vinsten i seriefinalen mot Åhus.Foto: Foto: Hanna F.Ellborg

De lyckliga känslorna tillhörde YIF-laget, som sjöng och jublade om vartannat efter slutsignalen.

– Det här är sjukt härligt. Tjejerna gör en riktigt bra match, sa YIF-tränaren Pierre Gaum.

Annons

Men det var ingen enkel resa till segern. YIF tappade en 10–5-ledning och ledde med blott 11–10 i paus. Sedan dröjde det nästan tio minuter innan man lyckades göra mål i den andra halvleken. Men när Sara Strand bröt målförbannelsen och gjorde 12–13 inledde YIF sin marsch mot segern.

– De gick ut och körde 5–1 mot oss där och vi löste inte riktigt det först. Men det var bara att köra. Och nu är det riktigt skönt, sa Sara Strand innan hon gick mot omklädningsrummet för att segersjunga med lagkamraterna.

Tog greppet igen

YIF tog åter greppet och ledde med 17–16 när Mathilda Holm skadade armen så hela ÖP-hallen tystnade i en sorts gemensam chockartad oro (se separat artikel).

Frågan var hur YIF-spelarna skulle hantera skadeincidenten. Det visade sig att de gjorde det på ett sätt som är värdigt ett gäng serieledare. Slutminuterna var närmast felfria från YIF:s sida.

– Jag och Ola (Netterheim, tränare) har lite rutin eftersom vi själv har spelat en hel del. Det är klart att det var jättetråkigt det som hände med Mathilda men det är en kontaktsport och man måste försöka glömma det som hänt och fokusera på uppgiften, sa Pierre Gaum, vars YIF har kvar att möta jumbon Vinslöv och Askan.

– Nej, vi har inte vunnit än. Vinner vi en av matcherna som är kvar så är vi klara. Vi har sagt till tjejerna att de får njuta fram till i morgon, sedan är det ny vecka och nya matcher. Men vi ska vinna dem också.

Men det ska väl till sjujäkla skrällar för att ni inte ska vinna?

– Ja, det ska det, men det har skett större skrällar förr. Jag och Ola har en uppgift framför oss och det är att se till att tjejerna är fokuserade i nästa match.

Det sa Pierre Gaum innan han själv tänkte unna sig en tids njutande av segerns sötma.

Annons

– Jag ska njuta fram tills i morgon. Sedan är det dags att se framåt igen.

Ystads IF har 34 poäng och en match mindre spelad än Åhus som har 32 poäng men bättre målskillnad än YIF.

Taner Caliskan
Ulf Gummesson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons