Ystads IF seriesegrare!

(Uppdaterad version)7-5-2-0.Där har ni Ystads IF:s hemliga segerkod.Siffrorna avslöjar hur Christian Andersson skött sig sedan han tog över tränarasvaret för YIF. Detta sedan Sten Sjögren hastigt fått sparken i slutet av november.
Sport • Publicerad 23 januari 2002

Med Christian vid rodret har YIF spelat sju matcher, vunnit fem, spelat två oavgjorda och förlorat - noll! 7-5-2-0 lyder den segerkod som öppnar dörren till det finrum som kallas för allsvenskan. 23-17 mot Lunds AI i den sista matchen innebar inte bara att Christian krönte ett synnerligen lyckat tränarinhopp; segern innebar dessutom att YIF vann division 1. Huvudfiguren själv vill helst tona ner sin egen betydelse. - Att YIF gått till allsvenskan även med Sten Sjögren som tränare, det är jag fullständigt övertygad om. Faktum är att jag inte har gjort några större förändringar jämfört med hur det såg ut på Stens tid. Men någon skillnad måste det väl finnas? - Jag tror att glädjen kommit tillbaks. Killarna verkar ha roligare på träningarna. Men rent spelmässigt har jag gjort få förändringar. Division 1-avslutningen i Österporthallen blev, om sanningen ska fram, ingen speciellt sevärd tillställning. Lunds AI var redan akterseglat i botten av tabellen och YIF hade redan säkrat sitt allsvenska avancemang. Detta satte en viss prägel på en match som aldrig riktigt kom att lyfta. - Det kvittar vad man säger före matchen och hur mycket man än försöker elda spelarna. De är medvetna om tabellsituationen och det syntes i dag. På sina håll fanns det mer att begära, säger Christian. YIF är för tillfället ett skadedrabbat lag och under vissa skeden av matchen var inte mindre än fyra av de sju spelarna juniorer. Av dessa utmärkte sig Nevres Besic mest, med ett stabilt målvaktsspel. I den andra halvleken släppte han bara in fyra spelmål. Marcus Håkansson var den som hade de största ambitionerna att dra upp tempot framåt och storskytten Krzysztof Fatalski satte i vanlig ordning ett antal kanonskott i mål. Förhoppningsvis kommer några av de skadade spelarna att göra comeback inom kort och redan till helgen ska meniskskadade Bastian Andersson börja jogga igen. Frågan alla YIF-anhängare nu ställer sig hur laget kommer att klara sig i det allsvenska getingboet. Flera gånger tidigare har ju YIF blivit varse skillnaden mellan division 1 och allsvenskan. - Som jag ser det har allsvenskan aldrig varit tuffare än den blir i år. Guif och Warta tror jag inte det kommer att vara mycket att göra åt, de kommer säkerligen tillbaks till elitserien. Alingsås och Wasaiterna ser däremot inte lika vassa ut. Vår målsättning är att komma bland de sex främsta och därmed få möjlighet att kvala vidare. Nu vann YIF serien med minsta möjliga marginal - ett plusmål före Kroppskultur - och tjänade därmed en extra slant. Tidigare har kommunen haft som policy att bjussa på hallhyran i sista hemmamatchen till den klubb som samtidigt blev seriesegrare. En policy som det absolut inte finns någon anledning att ompröva en dag som denna.. Text: Jan Ohlsson

Jan Ohlsson jan.ohlsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.