Annons

Zhang Yan – en gåta

Zhang Yan spelade magisk bordtennis mot landsmannen Wang Jiang Feng i går. I ett set. – Sedan blev jag nervös och vågade inte spela ut, säger han efter sin nittonde och tjugonde raka förlust i Elitserien.
Sport • Publicerad 25 januari 2005

Gröstorps kines Zhang Yan har inte haft någon trivsam tillvaro på lagets förstabord. Döm därför om allas vår förvåning när Zhang gick ut och svepte bort gästernas etta Fredrik Håkansson från bordet i första set i gårdagens trejde match.

Det som utspelade sig på bord nummer två strax före klockan 19 i går käll var fantastiskt, det var briljant, det var närmast ofattbart.

Annons

Det var pang, pang, Zhang!

11–2 var siffror som fick Håkansson att skaka på huvudet och alla som följt Gröstorp att undra hur och var Zhang lyckats maskera denna kusliga kapacitet hela säsongen. Publiken i Jonebergshallen trodde knappt sina ögon och det gjorde nog inte Håkansson heller för han bara skakade på huvudet.

En kvart senare var allt som vanligt.

Det roliga varade bara i ett set för ”nye Zhang”. Håkansson vann de tre följande med 11–3, 11–3, 11–3!

– Jag blev nervös och vågade inte spela ut. Det låste sig, förklarade Zhang efteråt.

Han har haft en blytung säsong. Omställningen från division 1 till Elitserien var mycket större än han förväntat sig och hans självförtroende är svårt sargat.

Zhang är något av en gåta, inte bara för hans totala kollaps i gårdagens natch mot Fredrik Håkansson. Enligt rapporterna visar han ofta hög klass på träningarna – för att sedan underprestera i match.

– Mitt självförtroende är väl inte det bästa efter så många förluster. Men så möter jag spelare i nästintill världsklass varje vecka, säger Zhang som i sin andra match i går ställdes mot landsmannen Wang Jiang Feng.

Även där öppnade Zhang mycket bra och hade faktiskt setboll vid 11–10 innan mästerkock Wang rörde ner de avgörande ingredienserna och vann med 13–11. I andra set hade han så 10–7 utan att knyta till.

Hopplöst.

Annons

– Zhang behöver en seger, då kan allt vända för honom. Jag tror att den kommer redan mot Mariedal på torsdag, säger Peter Gustavsson.

Bara att hoppas att Gröstorpstränaren har rätt. Zhang Yan hade förlorat 18 (a r t o n) matcher i följd före gårdagens drabbning med Halmstad.

Nu har han förlorat 20.

Konstantin Foussianis

BORDTENNIS SIMRISHAMN
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons