Annons
Nyheter

Premiärkväll i vår lilla fotbollsvärld

Världens fotbollar blir ständigt sparkade på. Det finns inga arbetslagar som reglerar deras villkor. När vi andra ligger i en skuggig hängmatta och pustar ut, är det inte utan att man unnar läderbollarna att klungvis få slappa i något bollnät i en sval materialbod.
Nyheter • Publicerad 8 augusti 2014
Jan Ohlsson
Jan OhlssonFoto: Foto: Bass Nilsson

Men är du världens populäraste leksak är det året-runt-jobb som gäller. Ingen rast, ingen vila.

Redan i kväll brakar det loss på massor av idrottsplatser runt om i sydöstra Skåne. Även om några av de bättre lokala lagen redan har tjuvstartat sin höstsäsong blir fredagen Den stora premiärkvällen.

Annons

Det är nu som spelarnas tolkning av begreppet ”individuell sommarträning” ska synas. Det är nu alla grillkvällar, allt bag-in box-duttande och alla timmar på stranden får ångesten att stiga och pulsen att slå.

För de allra flesta blir det inga större problem. För andra kommer 2x45 minuter att bli ett brutalt uppvaknande, där litervis av mjölksyra pumpar i musklerna och tusentals svettdroppar trängs på utsatta områden på kroppen.

En höstpremiär är i de flesta fall efterlängtad för både spelare och supportrar ute i byarna. Men speciellt skonsam mot en semesterfirande division 7-kropp är den sällan.

Sportsligt går vi mot en riktigt intressant höst. Åtskilliga lokala lag har positionerat sig i toppen av sina serier. I division 3 har Österlen FF en spännande toppstrid att ägna sig åt de närmaste månaderna och i division 4 har Rydsgårds AIF och Tomelilla IF tagit täten. Jag går emot YA:s bloggare Sören Simonsens tips och tror på TIF som vinnarlag och Rydsgård som ett av två kvallag.

Vill det sig väl kan det bli en rejäl uppgradering av standarden på den lokala fotbollen.

På damsidan har Skurups AIF blandat och gett under sin debutsäsong i division 1. Det är inte ovanligt att det svajar för nykomlingar, även om jag förstår att det varit påfrestande för tränaren Patrick Nilsson. Han har verkligen varit inne och vänt i alla känslozoner som finns.

I division 2 är det Sjöbo IF som tagit täten och det vore verkligen kul om färsklubben kom tillbaka på samma nivå som man härjade på för några år sedan.

* * *

Malmö FF ligger några mil för långt bort för att betraktas som lokalt. Icke desto mindre; du tar dig till Malmö från de flesta hörn av sydöstra Skåne på mindre än en timme och utan att luta mig mot någon undersökning är känslan tveklöst att MFF är det allsvenska laget i hjärtat hos flest sydöstskåningar.

Jag kan tycka att Malmöpressen slängde sig med lite väl häftiga kraftuttryck före hemmatchen mot Sparta Prag i Champions League-kvalet. Det pratades om en bragd om Malmö FF skulle ta sig vidare; om att MFF behövde utföra ett mirakel.

Annons

Inte i min värld.

I den mån det finns mirakel inom idrotten, är det inget sådant att göra två mål på 90 minuter på hemmaplan, mot ett lag man gjorde två mål mot på 27 minuter. På bortaplan.

Däremot var det på alla sätt ett imponerande sätt som MFF spelade bort Sparta Prag. En utsökt kombination av effektivitet, disciplin och hjärta. Markus Rosenberg var precis så skarp i sina avslut som han köptes hem för att vara och den gungande, sjungande publiken fick exakt den avgörande betydelse som det pratades om att den skulle kunna få.

Malmö FF är nu bara ett dubbelmöte från att kliva in i de fina fotbollssalongerna.

I 14 år har svensk fotboll hoppats på ett lag i Champions league och ännu längre har Malmö FF försökt hitta sin roll i Europa.

Nu är Champions league en och en halv timme borta.

Tar MFF sig dit kan man prata om en svensk fotbollsbragd.

Men först då.

Taner Caliskan
Jan Ohlsson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons