Sverige & Världen

Fortsatt bra rull för bilhandeln

Bilar Artikeln publicerades
Registreringarna av nya bilar ökade för trettiosjunde månaden i rad. Arkivbild.
Foto:Nesvold, Jon Olav
Registreringarna av nya bilar ökade för trettiosjunde månaden i rad. Arkivbild.

Det är bra fart på bilmarknaden också i början av 2017. Enligt Bil Sweden ökade registreringarna av nya personbilar med 7,6 procent i januari. Ökningen har pågått trettiosju månader i rad.

Det är också den bästa januarimånaden hittills, enligt Bil Sweden.

– Det finns anledning att vara optimistisk inför bilåret 2017 både när det gäller försäljningen av personbilar och lastbilar, säger branschorganisationens vd Bertil Moldén.

Ökar kraftigt

Även nyregistreringarna av så kallade supermiljöbilar ökar kraftigt. Det är bilar med koldioxidutsläpp på högst 50 gram per kilometer. Andelen supermiljöbilar utgör 5,2 procent av nyregistreringarna i januari mot 1,1 procent samma månad förra året. Totalt registrerades 1 221 supermiljöbilar i januari.

– Ändå går det alldeles för långsamt, säger Bertil Moldén.

Och siffrorna kan vara något missvisande då många supermiljöbilar registrerades i december 2015 inför sänkningen av supermiljöbilspremien på laddhybrider vid årsskiftet.

Fosiloberoende

– Det är för få bilar i antal mot vad det borde vara om vi ska ha en fossiloberoende bilflotta 2030, menar Bertil Moldén.

– Signalvärdet att sänka supermiljöpremien är ju snudd på hål i huvudet. I stället borde vi titta på Norge som är världsledande på det här området, menar han.

Totalt registrerades 23 282 nya personbilar i januari.

Nyregistreringarna av lätta lastbilar ökade med 27,9 procent och tunga lastbilar över 16 ton ökade med 7,6 procent under januari.

Fakta:

Topp fem mest nyregistrerade bilar januari 2017

1. Volvo 4 732

2. VW-koncernen 4 288

3. BMW 1 408

4. Kia 1 328

5. Mercedes 1 246

Källa: Bil Sweden

Visa mer...