Sverige & Världen

Otrogna bankkunder får lägre ränta

Ekonomi Artikeln publicerades
Det kan löna sig att byta bank. Trogna bankkunder betalar högre ränta än otrogna bankkunder, enligt sparekonomen Christina Söderberg.
Foto:TT
Det kan löna sig att byta bank. Trogna bankkunder betalar högre ränta än otrogna bankkunder, enligt sparekonomen Christina Söderberg.

Konsumenternas missnöje med bankerna är stort. Samtidigt är majoriteten obenägen att byta bank.

Men det finns pengar att tjäna och bytet är inte så krångligt som många kanske tror.

Kundernas förtroende för bankerna har sjunkit till historiskt låga nivåer, enligt den senaste undersökningen från Svenskt kvalitetsindex (SKI). Men endast sju procent säger sig vara redo att byta bank.

– Vi är för trogna. Jag tror att vi tänker att alla banker är lika, så att det inte spelar någon roll vad man gör. Men det är helt fel tänkt, säger Christina Söderberg, sparekonom på jämförelseföretaget Compricer.

När det gäller förhandlingar om bolåneräntor brukar tipset vara att fråga runt bland bankerna och ställa dem mot varandra. När det är läge att omförhandla räntan är det också läge att eventuellt byta bank. Ränterabatter som du förhandlat dig till tidigare förfaller efter ett till två år. Att sitta för bekvämt kan kosta pengar.

– Siffror visar att trogna bankkunder betalar mer i ränta än otrogna, säger Christina Söderberg.

Visa först din bank att du är redo att byta är hennes tips. Om din bank sedan inte kan komma med något som är i närheten av vad de andra bankerna erbjuder är det läge att byta.

Standard när du blir bolånekund hos en bank är att banken kräver att du ska flytta ditt lönekonto dit. Det finns en överenskommelse mellan bankerna att en flytt av transaktionskonton ska ta max tre till fem bankdagar. Flytt av lån och fonder kan ta något längre tid. Banken du vill byta till brukar sköta det mest åt dig.

– Att byta bank är inte svårt. Det finns ett intresse hos bankerna att det ska gå smidigt, säger Ulf Rydstedt, jurist på Konsumenternas bank- och finansbyrå.

Du behöver själv ha koll på vilka in- och utflöden du har på dina konton, det vill säga betalningar, överföringar och insättningar, så att du kan få hjälp att ändra dessa.

– Man kanske inte ska byta bank precis när det är dags att betala räkningar, varnar Ulf Rydstedt.

I vissa fall kan det vara värt att skaffa en till bank, i stället för att byta helt, enligt experterna. Till exempel när det gäller sparande och handel med aktier och fonder kan det finnas mindre aktörer som kan ha bättre villkor på just de delarna.

– Storbankerna ger som bekant ingen ränta i dag på sina rörliga sparkonton, men det gör ett gäng nischbanker. Det gamla tänket att man har sin bank hela sitt liv för alla ens ekonomiska förehavanden är förlegad, säger Christina Söderberg.

Det finns en sak hon tycker att man ska vara lite extra försiktig med – pensionen.

– Det är troligtvis ditt viktigaste sparande för framtiden. Var och hur du sparar din pension ska du välja separat och inte flytta varje gång du byter bank. Samtidigt tror jag att många skulle tjäna på att se över sitt pensionssparande och kanske just flytta för att sänka sina kostnader, säger hon.

Helena Wande/TT

Fakta

Tips om du vill byta bank

På konsumenternas.se finns tips om vad man ska tänka på när man väljer bank. Där finns också verktyg för att jämföra avgifter, räntor och sparkonton hos olika banker.

Kontakta den bank du vill byta till så hjälper de dig. En överföring av vanliga transaktionskonton ska inte ta mer än tre till fem bankdagar. Flytt av lån och fonder kan ta längre tid.

Gå igenom vilka konton du har och vilka regelbundna insättningar och överföringar som är knutna till dem som måste ändras.

Om du flyttar ett lån vars bindningstid inte har gått ut måste du betala en ränteskillnadsersättning.

Innan du öppnar ett sparkonto i en annan bank – kontrollera att kontot omfattas av den statliga insättningsgarantin. Riksgälden har en förteckning över vilka konton som omfattas.

Källa: Konsumenternas bank- och finansbyrå, Compricer, Riksgälden

Visa mer...