30 bilar beslagstagna - 46 olovliga körningar

Sedan millennieskiftet har en 58-årig man från Ystad stoppats för grov olovlig körning 46 gånger. Vid 30 av dessa tillfällen har polisen beslagtagit mannens bilar som sedan förverkats.
Tomelilla • Publicerad 10 januari 2002

I onsdags var det dags igen. Poliserna i en patrullerande polisbil på länsväg 1025 i Tryde kände igen mannen, som vid det här laget blivit en visa hos polisen i Ystad.

Mannen har nämligen satt i system att köra utan körkort. Som vanligt beslagtog polisen mannens fordon som fick bogseras till polisstationen i Ystad. Där får den nu stå i väntan på att tingsrätten skall besluta om den skall förverkas eller inte, den här gången.

- För vår del är den här mannen och hans bilar ett stort problem, säger Mats Hammar, Ystadspolisens inre befäl. Inte bara för att han gång på gång tas för grov olovlig körning, utan för att det med detta följer också en massa administrativa problem.

- Bilarna skall bogseras hit till polisstationen, vilket kostar cirka 1≈000 kronor per gång, och sen skall vi ha bilarna stående här till tingsrätten avgjort vad vi ska göra med dem.

Mannen, som varit körkortslös så länge polisen minns, köper gamla "skrotbilar" som varken är besiktigade eller försäkrade. Hans katt och råttalek med ordningsmakten har pågått under många år.

Förutom att hans bilar tagits i beslag och förverkats har han vid ett flertal tillfällen fått krypa in i buren. Maximistraffet för grov olovlig körning är sex månader.

- Det värsta är ju att han är en trafikfara med sina bilar, säger utredare Evert Eriksson. Det hela är ju som en parodi. Vi eftersträvar att folk inte skall begå lagbrott. Vi beslagtar mannens bilar för att han kört utan körkort och för att de är i så dåligt skick, gång på gång. Men sen upprepas samma sak igen.

Och enligt Evert Eriksson är 58-åringen inte ensam om att detta liv i anarki. Förra året beslagtog polis i södra Skåne 100 bilar. Och flest var det i Ystad, Sjöbo och Skurup.

Peter Hellemark peter.hellemark@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.