39-åring dömd för dödskrasch i Brösarp

Sensommaren 2011 kom en Porsche över i fel körbana vid Brösarps backar och krockade i hög hastighet med en mötande bil. En person avled, tre andra fick sina liv drastiskt förändrade. Nu har Porscheföraren fått sin dom.
Tomelilla • Publicerad 11 april 2013

Kraschen var våldsam när en Porsche stötte ihop med en Kia vid Brösarps backar den 20 augusti 2011. Sportbilen hade på grund av alldeles för hög fart tappat fästet på vägen, sladdat, kommit över i fel körbana och åkt på tvären mot den mötande bilen.

Makarna i den mötande Kian skadades svårt och har men efter olyckan än i dag. Detsamma gäller den nu 39-årige man från Staffanstorps kommun som körde Porschen. Passageraren i sportbilen avled i krocken.

Minns inget

Nu har 39-åringen dömts för vårdslöshet i trafik, grovt vållande till kroppsskada samt grovt vållande till annans död. Fängelse ingår i straffskalan, men inte minst på grund av de skador som mannen själv fick i olyckan stannar straffet vid villkorlig dom.

39-åringen har inget minne alls av händelsen. Han kommer inte ens ihåg bilen som han färdades i. I stort sett har de två år som föregick olyckan raderats ur hans minne.

118 kilometer i timmen

Han är en erfaren bilförare, har kört många Porschar och påstår sig aldrig ha tagit några medvetna risker i trafiken. Han har ingen förklaring till varför bilen sladdade.

En expert på krocksäkerhetsteknik har gjort en rekonstruktion av händelseförloppet och kommit fram till att Porschen troligen kördes i 118, eller i vart fall minst 110, kilometer i timmen på den kurviga 70-sträckan vid Brösarps backar. Vid själva krocktillfället bedöms Porschen ha hållit 85 kilometer i timmen och Kian 40 kilometer i timmen.

Expertens beräkningar stöds av uppgifter från personer som bevittnade olyckan.

Sannolikt pågick något slags informell tävling mellan flera sportbilar, eftersom ett par vittnen säger sig ha sett flera andra sportbilar passera i hög fart strax före olyckan.

INTERNAL INTERNAL
Johan Bentzel
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.