Annons

5 000 besökare på skördefest

Var skall detta sluta? Bilar på varenda stycke kring platsen för Svenstorps Skördefest. Och så massor av folk som intresserat följde ardennerhästarna som drog en självbindare, tröskningen med stationär tröska, den gamla vackra ångmaskinen, plöjning med veterantraktor, fårklippning, squaredans, leksaksutställning, linberedning och spettkaksbakning.
Tomelilla • Publicerad 6 augusti 2002

Men det som tilldrog sig störst intresse var de 100 traktorer som stod uppställda på området. Det var både gamla och nya. Och folk svärmade som flugor för att få titta närmare på dessa skapelser som med åren utvecklats något otroligt. Barnen fick åka hölass och skrinda dragna av hästar. Och så fick de testa att köra de gamla traktorer. Men inte nog med det. En del av festplatsen var speciellt anpassad till barnen. Där fanns karusell, smådjur, ponnyridning och så förstås ballonger, marknadskarameller och nybakade munkar. Skördefesten i Svenstorp är absolut sommarens höjdpunkt. För det första får man sig en bit historia till livs vid besöket och det finns så otroligt mycket att titta på och njuta av. I går serveras helstekt gris i mattältet och till det fick matgästerna underhållning av Österlens Dragspelsgrupp. Alternativet var äggakaka med sylt, eller kanske bara varm korv eller glass eller munkar. Hantverkare och odlare som sålde sina produkter fanns också på plats och så förstås Svenstorps IF som sålde sin jubileumsbok. -Skall ni inte ha ett exemplar, undrade Arne Ekvall när Stig och Elisabeth Andersson stannade till och bläddrade i ett exemplar. På behörigt avstånd från Arne fanns Maskinskyddarorganisationen med Lars von Rosen vid ett bord fyllt av böcker videofilmer och information om den intresseförening han representerar. -Vi jobbar för att skydda och bevara de tunga entreprenadmaskinerna, grävmaskiner, bandtraktorer med flera, säger von Rosen. Vi 1?200 medlemmar. När vi startade för tio år sedan var vi tolv. Caterpillar är det mest berömda fabrikatet och beror nog på att det har en lång historia. I år är det 15 år sedan som Kaj Olsson kläckte idén om skördefesten. Och med ryktet om hur trevlig och välordnad den är kommer det fler och fler besökare. Aldrig tidigare har det varit så trångt på gångarna inom festområdet som i år.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons