Agneta är svag för Maria Magdalena

Tomelilla • Publicerad 13 februari 2007
Maria Magdalena är för tillfället Agnetas favorit modell. Bild: Lollo Bark
Maria Magdalena är för tillfället Agnetas favorit modell. Bild: Lollo BarkFoto: 
Agneta Nilsson är konstnär och har precis blivit klar med sin ateljé i huset på Långgatan.Bild: Lollo Bark
Agneta Nilsson är konstnär och har precis blivit klar med sin ateljé i huset på Långgatan.Bild: Lollo BarkFoto: 

Agneta Nilsson och hennes man Roy har bott i Tomelilla i två och ett halvt år och kan inte tänka sig ett bättre ställe att bo på.

– Jag tycker det är lyxigt att bo här. Vi har gångavstånd till allt vi behöver och tåg med direkt förbindelse till Köpenhamn. Det är toppen.

Agneta är konstnär och har precis blivit färdig med sin atelje på övervåningen i huset. Den är inte stor men ljus och trevlig.

– Jag behöver inte större, säger Agneta. Det viktiga för mig är att kunna ha mina grejer framme och bara gå in hit och ställa mig och måla.

De bilder Agneta har i sin ateljé skvallrar om att hon inte bara jobbar med färg utan också textil. Flera bilder är broderade och även vävda.

– Jag har vävt flera stora stora gobelänger men till det krävs en stor vävstol och den står nedpackad. Familjen kommer från Göteborg där de bott i 40 år. Och där var Agneta med i en konstnärsgrupp som heter Terrastoffa.

– Den är öppen för konstnärer som jobbar i olika material, säger Agneta som inte levt på sin konst utan jobbat som gymnasielärare med mode, design och vävning.

Vävstolen lyser som sagt med sin frånvaro eftersom det är målning som Agneta brinner för just nu.

Hon målar i ägg-tempera och gärna på en träskiva.

– Ibland klär jag den med tyg för att få mer liv i underlaget, säger hon.

Det är många kvinnobilder i ateljén och Agneta avslöjar att hon är mycket facinerad av Maria Magdalena.

– Hon är så otroligt vacker och spännande, säger Agneta. Hon är nu medlem i FKG, fria konstnärers gille, och har planer på att ställa ut i Wells house i Vollsjö till sommaren.

– Gärna tillsammans med några andra, säger hon.

När Agneta inte målar går hon till sin kolonilott i Väladalen där hon bland annat odlar olika grönsaker.

– Det är så avkopplande, säger hon. Jag älskar att påta i jorden och sen se plantorna växa. Likaså tycker jag faktiskt om att gräva.

Lollo Bark

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.